Subvenţia pe motorină, condiţionată de obţinerea statutului de persoană fizică autorizată

Data publicării:
agricultura

Hotărârea de guvern 763 din 2013 prevede că pentru încasarea subvenţiei acordate de Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură pentru motorina folosită în lucrările agricole, agricultorii trebui să-şi schimbe statutul.

"Fermierii au obligaţia să se constituie, mă refer la persoanele fizice, conform ordonanţei 44, în persoane fizice, asociaţie familială, intreprinderi individuale pentru a beneficia de acest sprijin", precizează Florian Pavel, directorul APIA Bihor. 

Acestia nu par deloc încântaţi de noile obligaţii apărute. Fermierii care cer subvenţia de la APIA au la dispoziţie 60 de zile ca să-şi înregistreze noua formă de organizare. Pentru aceasta trebuie să completeze un formular la Registrul Comerţului, să facă dovada proprietăţii pentru sediu şi să aducă acte care îi atestă calificarea profesional.

"În medie e nevoie de 3-4 zile ca viitoarea persoană fizică autorizată să aibă certificat de înregistrare. Costul
cu înmatricularea unei PFA ajunge la 500 de lei", spune consultantul Mihaela Secară.

APIA Bihor preia cererile agricultorilor începând cu săptămâna următoare. 5 mii de fermieri din judeţ au solicitat subvenţia pentru motorină în 2013. Valoarea ajutorului este de 1 leu şi 39 de bani pe litru, iar suma alocată depăşeşte 9 milioane şi jumătate de lei.

reporter: Bogdan Costea
imagine: Rezmuves Robert

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri