Un milion de lei din donaţii pentru Palatul Episcopal din Oradea

Data publicării:
palat episcopal incendiu

Aproximativ un milion de lei s-au strâns din donaţii în cele trei luni scurse de la incendiul din 25 august care a mistuit acoperişul şi etajul superior al Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Conturile rămân deschise până la finalizarea lucrărilor, estimată pentru 2021.

Acum muncitorii lucrează la montarea planşeului de la etajul întâi, după ce clădirea a fost asigurată pentru iarnă.

În schimb, reprezentanţii episcopiei spun că abia anul viitor se va face public un raport legat de cauzele incendiului din luna august. Tot mai multe voci susţin însă că o posibilă cauză a izbucnirii flăcărilor ar fi fost instalaţia de iluminat arhitectural a clădirii. Acesta datează din anul 2007, când palatul a fost renovat.

"- Atunci au fost finalizate lucrările de reabilitare, apoi, în urma unui proiect, a fost montată instalaţia de iluminat şi de atunci a funcţionat. Au fost problemele de pe strada Mihai Pavel; în după amiaza acelei sâmbete s-a pornit iluminatul pe stradă, inclusiv pe palat şi după la scurt timp de la pornire în seara respectivă a apărut şi incendiul.
- Ce vi s-a spus despre jocul de lumini?
- L-au văzut şi ei, dar în laborator vor testa. Au luat de pe pereţi, de pe clădire corpurile de iluminat să le testeze, să vadă cum funcţionează - să le conecteze la electricitate de diferite intensităţi", a spus Anton Ciorba, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri