Vacanță la școală | Lecții altfel, predate de voluntari străini

Data actualizării: Data publicării:
discover lazar

În timp ce alți copii sunt plecați la mare, la munte ori la bunici, sute de elevi din Oradea își petrec o parte din vacanța mare... la școală. O fac pentru a afla lucruri inedite despre China, Turcia sau Brazilia relatate chiar de voluntari veniți de peste mări și țări. Aceștia le vorbesc tinerilor despre mâncarea, cultura și tradițiile specifice fiecărei zone.

"Este o bluză japoneză, dar și noi avem un dragon pe ale noastre. Așa cum știți, dragonul este un simbol, este ceva reprezentativ pentru China."

Lana, o studentă din China, își petrece 6 săptămâni din vacanță în Oradea. Le povestește elevilor români despre cultura din țara ei natală, le arată costume tradiționale chinezești și le explică diferite formule de salut.

Alături de studenta din China este Șaara, o voluntară din Turcia. Ea le-a vorbit tinerilor despre Islam, bucătăria turcească și obiectivele turistice din Istanbul. "Noi îi spune "turban" în Turcia. Este un simbol al Islamului, face parte din cultura noastră."

Șaara le-a arătat elevilor imagini de la o nuntă tradițională turcească.

Explicațiile celor două voluntare au fost urmărite de mai mulți elevi de clasa a VIII-a. Au lăsat relaxarea și distracția din vacanță și s-au reîntors la școală ca să afle lucruri noi despre țări îndepărtate.

"Nu știam înainte de curs că ei, în China, nu au acces la social media."

"Eu am venit în ie românească, turcoaica ne-a arătat hainele ei tradiționale - sunt destul de frumoase."

La rândul lor, cele două voluntare au învățat câteva cuvinte în limba română. "La revedere și bulll....tuuuuu... ceva de genul se spune. Mulțumesc", zâmbeşte Șaara.

"Cultura românească este foarte puțin familiară pentru mine așa că am decis să învăț lucruri noi, să am o provocare. Sunt foarte drăguți, ne respectă, sunt foarte atenți la ce le spunem iar nivelul lor de engleză este destul de ridicat", spune Lana despre elevii români.

Activitățile au loc în cadrul proiectului Discover ajuns în Oradea la cea de-a șasea ediție.

"Avem aproximativ 1000 de participanți în Oradea iar în iulie ne vom extinde pe Marghita, Ștei și Beiuș, unde avem în jur de 600 de participanți", a declarat Andrada Opriș, vicepreședinte AIESEC Oradea.

Programul din acest an a început pe 20 iunie și se va încheia pe 2 august.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri