Sari la conținut

17 decembrie 1989, zi de doliu la Timişoara, oraș cu 111 eroi martiri

Unii au ajuns în sediul PCR, de unde, pe fereastră, au aruncat în stradă fotografii ale cuplului dicatatorial şi documente de partid, strigând ”Libertate” şi ”Jos comunismul”. Zeci de manifestanţi au fost răpuşi, trupurile lor au fost incinerate, iar cenuşa, aruncată la canal. 

Zeci de manifestanţi au fost răpuşi, trupurile lor au fost incinerate, iar cenuşa, aruncată la canal. Astăzi este zi de doliu la Timişoara. Toate instituțiile publice vor arbora drapelul în bernă şi vor avea loc mai multe slujbe în memoria celor care au murit pentru libertate în urmă cu 25 de ani.

După slujba ţinută în interiorul Catedralei Mitropolitane, a urmat pomenirea eroilor martiri. Preoţii au rostit numele tuturor celor care şi-au dat viaţa pentru libertate.

Timişoara are 111 eroi martiri. Numai în ziua de 17 decembrie 1989 şi-au pierdut viaţa 59 dintre cei care au ieşit în stradă să ceară înlăturarea regimului comunist. În aceeaşi zi, alţi 400 de manifestanţi au fost răniţi.

În faţa monumentului eroilor martiri căzuţi în Revoluţie din Piaţa Victoriei au fost depuse coroane de flori. Şi tot în memoria celor răpuşi de gloanţe, spre seară, vor fi aprinse lumânări pe treptele Catedralei, iar de la ora 19 suporterii echipei de fotbal ASU Politehnica Timișoara vor pleca într-un marş pentru comemorarea Revoluţiei. Ei vor porni din Piaţa Sfânta Maria, mai precis din faţa casei pastorului Laszlo Tokes, locul de unde a început Revoluția, şi se vor opri la Cimitirul Eroilor.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche