Ce spun elevii timișeni: cu uniformă, fără uniformă?

Data publicării:
uniforme prima

”Cei săraci, gata, o să se simtă mai bine că au aceeaşi îmbrăcăminte toţi...se vede cine este sărac, cine este bogat, după ce pantofi ai, după ce telefon ai, nu sunt de acord cu uniformele”, ”A spus că e incomod să vii vara cu pantaloni scurţi, dar aş vrea să vă întreb pe voi: Care este respectul pentru şcoala în care eşti dacă mergi în pantaloni scurţi?” Corina Popescu şi Mario Borza au fost candidaţii pentru şefia Consiliului Elevilor la nivel de judeţ. Într-un final, elevii au decis că Mario este potrivit să le reprezinte interesele. I-a convins pledoaria lui în favoarea uniformelor.

 

Ce spun elevii? ”Este o chestie frumoasă, să se vadă diferenţa între licee, e un semn distinctiv frumos, care ar trebui să fie respectat”, ”Dac-ar fi ceva prea sobru, nu prea matur sau mult prea comunist, n-ar fi prea ok, dacă am putea noi să ne alegem, ar fi ok, dar dacă ne-ar implementa-o o generaţie care deja a avut-o şi n-a fost deloc frumoasă”, ”Aş fi de acord, dar în unele şcoli sunt de părere că sunt prea stricte puse”.

Formatorii elevilor consideră că normele proiectului ar trebui bine gândite înainte să fie aplicate. Cu toate acestea, sunt de părere că aprobarea acestei legi, i-ar face pe elevi să păstreze o oarecare decenţă.

 

Inspectorul școlar Ladislau Domolki afirmă: ”I-ar face, bineînţeles, pentru că, dacă ne uităm la liceele din vest, la colegiile de mare tradiţie, nici nu are rost să subliniez ce se întâmplă la colegiile din Anglia, unde uniforma este o mândrie, dar cred că acolo tradiţia bate trendul”.

De cealaltă parte, părinţii nu ar vrea să le impună nimic copiilor, însă se gândesc că uniforma ar fi o formă de educaţie: ”Arată bine, ia uitaţi-vă ce bine arată... pentru că le dezvoltă gustul pentru bine îmbrăcat, pentru stil şi pentru că este emblema liceului sau a şcolii”, ”În liceu deja-i mai complicat să-i mai impui uniformă, dar măcar până-n clasa a VIII-a inclusiv, ar fi bine”, ”Nu apar diferenţele între copii în ceea ce e vorba de ţinuta lor. Este de acord şi chiar mulţumit de uniformă, de modelul ei”.

Proiectul de lege privind introducerea obligatorie a uniformelor în şcoli se află în prezent pe masa Senatului.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri