Centrele de permanență din Timiș, în permanenţă cu pacienţi puţini

Data publicării:
permanenta A

În Timişoara funcţionează în prezent cinci centre de permanenţă, iar 17 sunt în localităţile din judeţ. Cu toate acestea, adresabilitatea este slabă, deşi medicii asigură gărzi pe timpul nopţii de mai bine de doi ani.

„Cei mai puţini pacienţi sunt în intervalul 24-6, în luna august n-am avut niciun pacient", ne-a declarat Adriana Bulzan, medic de familie.

 

Medicii spun că lipsa de informare îi ţine pe pacienţi departe de centrele de permanenţă. Motiv pentru care cei mai mulţi dintre bolnavi se adresează direct Sectiilor de Urgenţe din marile spitale: „O sun pe doamna doctor de familie, care-i şi doctorul fetiţei şi rezolv cu ea, zi şi noapte răspunde la telefon, nici n-am ştiut de aceste centre de permanenţă", „Nu, n-am auzit, s-au înfiinţat de mult?"

Doar 30% dintre pacienţii care se adresează Unităţilor de Primiri Urgenţe ajung să fie spitalizaţi. Cu toate acestea, medicii sunt obligaţi să-i investigheze şi să-i trateze corespunzător.

Iulius Jugănaru, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara, ne explică: „Există nişte protocoale care spun că orice pacient prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe trebuie preluat, investigat şi acţionat mai departe în funcţie de diagnostic.(...) Aceste centre de permanenţă, din punctul meu de vedere sunt ineficiente deocamdată, de aceea trebuie mediatizate, iar pacienţii să conştientizeze faptul că acolo se poate rezolva problema lor."

În judeţul Timiş au fost înfiinţate iniţial 25 de centre de permanenţă, însă medicii din trei centre au renunţat ulterior la gărzile de noapte.

reporter: Maria Rohnean
operator: G. Ştefăniţă/ M. Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri