Drumul industriei spre periferie: lecţia pe care mari fabrici din Timișoara o pun în aplicare

Data publicării:
elba A

Ideea mutării într-un sediu nou a celei mai mari fabrici de sisteme şi corpuri de iluminat din România s-a născut înaintea crizei. Gheorghe Cocian, directorul general al Elba, ne explică: „Din necesitatea de a supravieţui, ca firmă, şi de a asigura continuitatea firmei. Fără un sediu nou, dotat cu tehnologii moderne, sfârşitul ar fi fost inevitabil".

 

La cinci ani de la începerea construcţiei, după căderi şi reveniri ale comenzilor, sediul a fost finalizat. În halele şi laboratoarele proaspăt inaugurate în Parcul Industrial Freidorf lucrează aproape 1.000 de salariaţi, iar numărul lor ar putea creşte cu 300, în perioada următoare. Lămpile şi farurile produse de ei pleacă spre uzinele Dacia Renault şi Volkswagen.

„Aşa se întâmplă în toată lumea, marile companii, industria nu se află în centrul oraşului. Problema este de potenţial financiar. Nu toate firmele pot să facă asta. Sper ca în România toată industria să se mute periferic", afirmă Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism.

Noul sediu al fabricii se întinde pe 80.000 de mp şi reprezintă o investiţie de peste 50 de milioane de euro.



Odată cu mutarea producţiei rămân libere șapte hectare de teren, situate foarte aproape de centrul oraşului. Preţul unui metru pătrat de teren în Timişoara este cuprins, în medie, între 18 şi 500 de euro, în funcţie de zonă, arată un raport publicat pe site-ul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.



Un model de succes când vine vorba de mutarea din centru, la periferie, îl reprezintă fabrica de confecţii Modatim. Aceasta ocupa un teren de 15.000 de metri pătraţi, în Piaţa 700. A fost însă relocată, la periferie, iar în locul ei s-a ridicat cel mai modern complex de birouri din vestul ţării.

„Am vrut din start să facem un proiect etapizat, etapizarea fiind importantă şi în relaţie cu activitatea fabricii de confecţii pe care financiar nu am fi putut să o relocăm de la demararea proiectului, am relocat-o după ce am finalizat primele două clădiri", ne spune antreprenorul Ovidiu Şandor.

Peste 2.500 de angajaţi, de la companii cu nume importante, lucrează acum în clădirile ridicate pe locul unde, în trecut, funcţiona fabrica de confecţii.

reporter: Manuela Strinu
operator: Cosmin Pîrlogea
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri