Educatorii vorbitori de limba germană, la mare căutare în Timişoara

Data publicării:
6 LIPSA EDUCATORI icon

O variantă luată în calcul de conducerea unităţii de învăţământ vizează intrarea la orele de după-amiază a unor cadre didactice de limba română. Asta, deşi părinţii ar fi vrut ca micuţii lor să înveţe limba germană. 

„Este la modă voluntariatul. Apelăm şi noi la doamnele educatoare care au funcţionat anul trecut la aceste grupe. Am găsit înţelegere la cele patru doamne care au funcţionat anul trecut şi vom proceda în felul acesta până vom putea organiza concursul", ne-a spus Neli Pîrvă, directorul Grădiniţei P.P. Nr. 9 din Timişoara.

Şi e doar un exemplu. Probleme cu educatorii în limba germană există la mai multe unităţi de învăţământ preşcolar. În acest an, doar trei candidaţi s-au prezentat la concursul de titularizare, deși au fost disponibile 38 de posturi pentru cei care işi doreau să lucreze într-o grădiniţă cu predare în limba germană. Cu doar câteva zile înainte de începerea unui nou an şcolar, în Timişoara încă mai sunt diponibile 32 de astfel de posturi. Dar tinerii nu sunt interesaţi, susţin reprezentanţii Inspectoratului Şcolar.

Aura Danielescu, inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Timiş, a declarat: „Este o facilitate pentru absolvenţii de Lenau, ca vorbitori de limbă germană, să se poată orienta spre diferite domenii de activitate şi nu neapărat înspre învăţământ".

La nivelul unităţilor de învăţământ vor fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor disponibile, însă abia după începerea anului şcolar, spun directorii de grădiniţe. Până atunci, la clasă vor intra dascăli de la alte grupe. Părinţii regretă că s-a ajuns în această situaţie şi consideră că varianta studenţilor vorbitori de limba germană ar fi o soluţie.

Am obţinut şi părerea câtorva dintre părinţii pe care îi preocupă această problemă: „Ar fi o idee să aducă tineri de la facultate. Ar fi mai indicat. Şi pentru ocuparea posturilor şi copiilor le-ar fi mai bine că ar avea mai mulţi educatori, nu?", „Asta e o soluţie, poate cea mai rapidă pentru moment, varianta studenţilor pentru că durează foarte mult ca să pregăteşti un professor, nu?" 

Până la organizarea concursului, directorii unităţilor de învăţământ au la îndemână o soluţie, la care, cel mai probabil, vor apela: potrivit legii, posturile pot fi ocupate de un educator calificat pentru 60 de zile, cu plata pe oră sau de un cadru didactic necalificat, pentru 30 de zile.

reporter: Miodrag Hojda
operator: Mihai Pop
editor web: Răzvan Bulacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri