Expoziție de articole de presă despre Mica Unire

Data publicării:
ziARE

O serie de ziare vechi din vestul ţării, cu articole în care sunt relatate evenimentele din 24 ianuarie 1859 sunt expuse, în aceste zile, la Timişoara. Cei mai puţini familiarizaţi cu înfăptuirea Unirii Principatelor Române pot descoperi cum au fost consemnate şi abordate din punct de vedere jurnalistic faptele vremii, dar se pot bucura şi de farmecul limbii române din epoca respectivă.

"Avem aici numărul din 30 ianuarie al celui mai vechi cotidian timișorean. În data de 30 ianuarie apare primul material despre Principatele Dunărene și este un material cronologic din zilele premergătoare Unirii", povesteşte Ilidko Cskoe, bibliotecară.

Articolul care tratează Unirea Principatelor a apărut în ziarul Temeswar Zeitung, cu un tiraj de aproape o mie de exemplare. Cotidianul care a văzut pentru prima dată lumina tiparului în 15 ianuarie 1852 era organul oficial al administraţiei de la Timişoara, respecta cerinţele moderne ale perioadei respective şi era cel mai popular din Banat. Pasaje despre Unirea Principateleor găsim și în alte manuscrise ale anilor respectivi, toate expuse, în aceste zile, la Biblioteca Judeţeană din Timişoara. De exemplu, în Telegraful român, cel mai longeviv cotidian, apărut în 3 ianuarie 1853, la Sibiu.

"Telegraful român din 5 februarie 1859. Este cel mai vechi pe care îl avem în limba română, este cu scrierea de tranziție, am reușit să ghicesc ce scrie aici despre Principatele Dunărene, București Alexandru I Ioan Cuza, domul Moldaviei este și domnul Românâniei, proclamat în unanimitate de Adunarea Generală a României pe 24 ianuarie la 7 oare seara."

"În celelalte periodice expuse avem reflectarea evenimentului în presă la 50 de ani, 100 de ani de la eveniment. Cel mai mult material era dedicat de presa comunistă, patru pagini", continuă Ildiko Csoke - bibliotecară.

"Această expoziție ilustrează și statutul multiplu al articolului de presă. Nu este doar un document despre faptul consemnat, relatat sau comentat, ci ilustrează limba română, farmecul ei în epoca respectivă, abordările jurnalistice de atunci, momentul istoric dintr-o perspectivă conjugată", adaugă Tudor Crețu - directorul Bibliotecii Județene Timiş. 

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea, prin unirea statelor Moldova și a Țării Româneşti sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Nu mulţi sunt cei care ştiu, însă, care este semnificaţia zilei de 24 ianuarie.

„Sărbătorim Unirea Principatelor, pe 24 ianuarie A. L Cuza a fost ales domnitor al Țării Românești, după ce pe 5 ianuarie a fost ales ca domn al Moldovei și în așa fel, s-a realizat Unirea personală a principatelor."

Expoziția cu articole din presă și pasaje din cărți despre Unirea Principatelor Române poate fi vizitată până mâine, la Bastionul Theresia din Timișoara.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul loc din România unde Marea Neagră se unește cu Delta Dunării. E unic în Europa, te vrăjește cu...
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor
Pro FM
Cine sunt părinții lui Nick Carter și cum și-au crescut copiii. Trei dintre frații artistului au murit de...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Cod roșu de caniculă: oamenii leșină pe stradă din cauza temperaturilor de coșmar. Inclusiv tinerii sunt...
Newsweek
VIDEO Momentul în care un Suhoi Superjet al Rusiei de 50.000.000 se prăbușește. A durat 8 secunde
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Antonio Banderas a crescut-o 20 de ani, ea îi e și astăzi aproape. Dakota Johnson, poză dulce cu tatăl...
UTV
Adda a trecut printr-un moment stanjenitor din cauza lui CRBL. "Mi-a zis: 'nu mai urci pe scena, ca nu mai...