Lecţii de viaţă de la casa de copii

Data publicării:
08 ORFELINATE icon

La numai trei ani, Ionela a fost abandonată de părinți într-un apartament de la marginea Timişoarei. După trei zile fara apă, mâncare sau căldură, a ajuns la Centrul ”Fraţii Onisim”, iar de doi ani se află în grija familiei Iancu. Acum, este în clasa a doua la Liceul Teoretic "William Shakespeare". Cu rechizite moştenite de la un an la altul sau primite din donaţii, anul trecut a luat premiul I. Îi place atât de mult limba română încât şi lecţiile de viaţă le-a învăţat tot în versuri.

Ionela este unul din cei opt copii din centru care se află în grija familiei Iancu. Pentru Andreea şi Ruben, fiecare început de an şcolar înseamnă o povară pe care cu greu o pot duce. Rechizitele implică cheltuieli pe care numai alocaţiile copiilor nu le pot suporta. Cei doi mai adună bani din donaţii, dar Andreea mărturisește că, în lipsa rechizitelor gratuite, i-ar fi imposibil să-i pregătească pe copii pentru şcoală.

"Buget pentru rechizite nu se primește, din păcate. Anul trecut am avut o neplăcere de genul acesta, spunându-mi-se că suntem centru privat și că ar trebui să ne permitem să le cumpărăm copiilor cele necesare. De unde? Nu avem niciun venit", mărturisește Andreea Iancu, educator la centrul Fraţii Onisim.

"Pentru noul an şcolar încă nu avem, trebuie să recunoaştem, lucrurile care sunt necesare. Nu avem ghiozdane, pentru unii, deloc, pentru alții nu avem noi. Știți cum toți copii își doresc un ghiozdănel nou când începe școala", spune Ligia Dugulescu, președintele centrului Frații Onisim.

Nu numai copiii primesc atenţia celor din centru. Chiar dacă nu mai urmează o formă de învăţământ, tinerii majori sunt consiliaţi ca să îşi găsească un loc de muncă, în funcţie de calificarea pe care o au sau de cerinţele pieţei. La împlinirea celor 18 ani, tinerii nu vor părăsi sistemul de protecţie nu oricum, ci vor avea o şansă.

"Toţi copii sunt integraţi la şcoală sau la grădiniţă. Avem tineri care lucrează, care şi-au găsit un loc de muncă. Acesta este scopul", a declarat Laurenţiu Timiş, director excutiv al Centrul Fraţii lui Onisim.

Casele de copii din România găzduiesc aproximativ 80.000 de copii cu vârste cuprinse intre 1 si 18 ani. Lipsa de fonduri face ca acești copii să nu aibă îmbrăcăminte, manuale şi rechizite, aşa cum au colegii lor de şcoală.

reporter Ioana Sapianu
operatori Tiberiu Alasu/Dan Șoșdean
editor web: Răzvan Bulacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri