Sari la conținut

Lungul drum spre țara adoptivă. S-a încheiat concediul pentru mulți dintre românii care lucrează peste hotare

Pentru că zilele de vacanță s-au terminat, iar românii trebuie să se întoarcă la muncă, în străinătate, sala de așteptare a Aeroportului Internațional ”Traian Vuia” este foarte aglomerată în această perioadă. Despărțirea de familii si de cei dragi nu este deloc ușoară. - Cum este despărțirea? ”Dureroasă. Copilul să îți plece... La primăvară ne mai vedem. Mergem înainte... Să vină copiii acasă. Să nu plece. De nouă ani e plecat și lucrează. Orice despărțire este grea. Dar mai ales de copil”.

Anca Mihai lucrează la Roma, în Italia. Sărbătorile si le-a petrecut în România, alături de familie: ”Am venit înainte de Crăciun, cred că sunt 10 zile și în primul rând am dorit să îi arăt copilului meu vacanță adevărată în România. Ne-am întâlnit cu cei dragi, Crăciunul împreună, sarmale...Despărțirile sunt întotdeauna dificile, adică noi cei care plecăm avem un sentiment de vinovăție, cu toate că după o anumită perioadă de stat în străinătate nu mai știi exact care e casa ta”.

Și Ioana Covaci se desparte cu greu de cei dragi: ”Despărțirea e grea, tot timpul. De patru ani de când tot fac Italia-România, dar ce să facem”, - Te gândești să te întorci înapoi în țară? ”Poate într-o zi, dar nu știu când”.

Alte opinii: ”Plec la Munich, da”, - Câte zile ați stat? ”O săptămână. Au fost bune”, ”Lucrez”, - În ce domeniu? ”Instalator. Dacă ar fi altfel, m-aș întoarce”.

”În total, șapte destinatii au fost suplimentate. Companiile au decis să le suplimenteze pentru că au avut cereri foarte mari din partea românilor care s-au intors în România, iar acum pleacă în străinătate, la lucru”, spune reprezentantul aeroportului.

În primele două zile ale noului an, peste 1.000 de români au plecat de pe Aeroportul "Traian Vuia" din Timișoara spre Italia, Germania, Spania, Franta și Anglia.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche