O imagine îndrăzneaţă pentru blocurile gri, din perioada comunistă, ale Timișoarei

Data publicării:
solutie A

Mai mult de jumătate din blocurile din Timișoara au fost construite în perioada comunistă. În unul din ele locuiește și Valentin Dănilă. E student la Arhitectură și i-ar plăcea să reamenajeze apartamentul. Îl opresc, însă, pereții de rezistență ai blocului: "Ești băgat într-o cutie și nu ai nicio legătură cu exteriorul. Aș vrea să fie un spațiu mai mare, să fie mai liberă zona și să am o capacitate de a decide eu cât de multă libertate să fie în zona asta".



O cutie pentru care studenții de la Arhitectură au găsit acum o soluție. Cum un român nu ocupă mai mult de 20 de metri pătrați, cam jumătate din suprafața pe care o are la dispoziție un german, tinerii arhitecți vor să reorganizeze întreg spațiul. "Bucătăria să se transforme într-un mobilier pe care să îl mutăm în zona de zi, iar acolo tinerii pot să interacționeze cu prietenii în timp ce vin la ei", ne spune Emanuela Dragu.

 

Nici exteriorul blocului nu rămâne la fel. Cuburi din lemn și sticlă vor fi amplasate pe fațadele blocului, la fiecare etaj și în dreptul fiecărui balcon. În felul acesta se câștigă spațiu, iar culoarea și designul nonconformist vor transforma cartierele gri în adevărate puncte de atracție. ”După cum poți vedea terasele de la P+4.Sunt niște terase libere și propunerea noastră este de a face viu acest spațiu”, precizează Emanuel Taşam.

 

Așa că la mai bine de douăzeci de metri deasupra pământului, pe terasa blocului, ar putea fi amenajată o bibliotecă, un complex de birouri sau chiar un club. La toate acestea locatarii pot ajunge cu un lift de sticlă. Chiar și o grădină și-ar putea face loc pe blocurile din Timişoara. "Partea de jos reprezintă de fapt o secțiune dintr-un bloc, iar partea de sus este de fapt extinderea pe care o facem noi la nivelul terasei", ne explică Roxana Dedic.

 

Toate ideile vor fi prezentate la un concurs de arhitectură de la Versailles, care strânge anual cei mai buni studenți din întreaga Europă. Tinerii arhitecți din Timișoara trebuie să construiască macheta în mărime naturală. Doar documentația a însemnat luni de muncă. "Mai bine de 250 de pagini de explicitare a proiectului, text și imagine, peste o sută de planșe de explicitare a proiectului", afirmă Mircea Sămânță, profesor la Facultatea de Arhitectură.

Pentru ca un bloc întreg să fie transformat conform ambiţiosului proiect ar fi nevoie de peste 200.000 de euro.

reporter: Sorina Covlea, Vlad Ungar
operator: Mihai Pop/ Cosmin Pârlogea
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri