Sari la conținut

Pe Dunăre, ca în Maldive. Un investitor construieşte 15 case în mijlocul Dunării

”Aici va fi intrarea în casă, suntem în holul de intrare, aici va fi o chicineta, loc de gătit, în partea cealaltă va fi baie cu duș, chiuvetă, după care se intră în camera de zi” - 32 de metri are căsuţa de pe apă. Marius Liudimirescu are 42 de ani şi, de când se ştie, şi-a dorit să construiască o astfel de casă lacustră. E inginer-constructor, s-a specializat în Germania, iar acolo a învăţat că secretul unui astfel de sat stă în pilonii de metal şi structurile de lemn. ”Primele case pe care le-am făcut au fost extrem de complicate, dar odata învățată tehnologia, totul devine simplu”, spune el.

Odată descoperit secretul, ultimele construcţii de la Berzasca au fost ridicate într-o zi. Inginerul încă mai lucrează la căsuţele de deasupra apei, alături de muncitorii săi. El speră ca anul viitor, micul complex lacustru să fie gata.

”Începând de anul viitor, turiștii se vor putea bucura nu doar de o croazieră pe Dunăre, ci și de faptul că vor putea lua masa sau înnopta deasupra apei. În total, 15 case îi așteaptă în primul sat lacustru din România”, precizează Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Oamenii de prin partea locului se mândresc cu primul sat lacustru din România, dar se plâng de dezavantaje:

”Aici a fost locul nostru de pescuit, dar asta e, mi se pare bine, poate vor veni turiști”,
”N-am mai văzut niciunde așa ceva”.

Autorităţile locale se gândesc deja la beneficiile economice pe care le va aduce noua ministaţiune pe apă. Primarul speră că investiţia înseamnă automat noi locuri de muncă pentru oamenii din sat.

”Acest concept fiind unic în România și chiar în Europa nu poate să fie decât motorul dezvoltării turismului”, susține primarul Nicolae Furdui.

Investitorul speră să transforme, cu bani europeni, micuţa localitate de la Dunăre în prima staţiune exotică din România. Întregul proiect a costat 600.000 de euro, dintre care 200 de mii de euro sunt bani europeni. O astfel de casă costă 18 mii de euro, în vreme ce una identică, dar pe uscat, ar costa 15 mii.

”Peste tot se spunea că este Dubaiul sau Maldivele din România. A apărut în urmă cu vreo 6-7 ani ideea cand s-a făcut o tabăra de arhitectură la Berzasca, iar acest proiect a câștigat acest concurs de arhitectură”, ne-a declarat Sorin Liubimirescu.

O noapte pe Dunăre, într-o astfel de căsuţă, va costa aproximativ 250 de lei.

Reporter: Vlad Ungar
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche