Sari la conținut

Preoți navetiști. Unii dintre slujitorii Domnului au oficiat slujba de Înviere chiar și în patru biserici

Aproape 80 de preoţi din regiunea aflată în subordinea Diecezei Romano-Catolice de Timişoara sunt nevoiţi să oficieze slujba de înviere în mai multe biserici. După plecarea etnicilor germani din zona de vest a ţării în 1990, foarte multe parohii au trebuit restructurate, astfel că preoţii rămaşi trebuie acum să slujească în mai multe localităţi.

”În fiecare duminică, de fiecare sărbătoare, ei merg și la mai multe filiale. În 1991 am restructurat dieceza noastră și a trebuit să arondăm 100 de parohii ca filială a altor parohii”, spune Iohan Dirschl, vicar general - Dieceza Romano Catolică Timişoara.

În această situaţie se află şi Szabo Peter, preot în comuna Zimandu Nou, din judeţul Arad. Din cei peste 30 de ani de când se află în slujba bisericii, mai bine de jumătate i-a oficiat în mai multe biserici simultan. La fel face şi acum, când ţine slujba de Înviere, în aceeaşi zi, în 3 biserici.

”Sigur este mult mai greu, e mult mai obositor să fii, de fiecare dată, în culmea fericirii şi a puterii, dar oamenii te aşteaptă, oamenii aşteaptă o mângâiere, o binecuvântare”, afirmă Szabo Peter.

Enoriaşii preoţilor navetişti s-au obişnuit cu situaţia şi nu sunt derajaţi că trebuie să meargă la înviere în funcţie de programul părintelui:
- Cum e să vii la înviere după amiaza? ”Ne-am obişnuit. De foarte mulţi ani venim tot aşa şi suntem obişnuiţi”, - Vă bucuraţi că vă împărţiţi preotul cu mai multe comunităţi? ”Cât timp îşi face timp şi pentru noi e bine!”,
”Acuma dacă aşa se nimereşte că atunci are părintele timp să facă... ce să zicem? Aşa e!”,
- Cum vi se pare că preotul dumneavostră va mai avea încă în două locuri astăzi slujbă? ”Probabil poate sunt preoţi mai puţini, care nu pot să deservească parohiile, şi din cauza asta”.

Pentru a ajunge la toţi enoriaşii, preoţii care ţin Învierea în mai multe bisericii sunt nevoiţi să adapteze durata ritualului. Dacă, în mod normal, slujba durează între două ore şi jumătate şi trei ore, în cazul preoţilor itineranţi, aceasta depăşeşte , doar rareori, o oră şi jumătate.

Paștele la catolici. Sute de credincioși au luat parte la Timișoara la slujba de Înviere

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche