Sari la conținut

Primăria Timișoara, amendată pentru amprentare 


„Acesta e unul din aparatele pe care angajații Primăriei din Timișoara le folosesc începând cu anul 2009 ca să înregistreze fiecare zi în care au fost la serviciu. Sistemul funcționează pe baza amprentei digitale, iar funcționarii trebuie doar să apropie degetul de zona marcată” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a amendat Primăria cu 18 mii de lei pentru că folosește datele angajaților. Autoritatea a găsit mai multe nereguli printre care și....

”(...) prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal, prevăzută de art. 32 din Legea nr. 677/2001, întrucât Primăria Municipiului Timişoara nu a realizat informarea persoanelor vizate (...) pentru prelucrările efectuate în scopul pontării electronice a angajaţilor pe bază de amprente digitale;”

Angajații Primăriei spun că atunci când vin la muncă se simt ca la secția de Poliție. Au cerut de mai multe ori schimbarea sistemului. Fără rezultat însă.

„Peste 60 de persoane, de colegi din Primărie ne-au mandat să facem un demers către conducerea Primăriei ca să ofere un sistem alternativ de pontare. Sistemul ăsta de amprentare din câte știm noi este pe la poliție, da, deci efectiv ți se iau aceste date, amprente cine știe pe unde pot să ajungă”, explică Tiberiu Negrei, liderul sindicatului din Primăria Timișoara.

Reprezentanții Primăriei contestă nemulțimirile și susțin că sistemul e unul modern.

„Ne întoarcem la condică pentru că suntem în anul 2015, trecem în 2016 și așa înțeleg unii că trebuie folosită tehnologia, să fim serioși”, spune Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

„Mi se pare foarte grav că deși trei, patru ani de când se sesizează ori de către angajați, ori de către sindicatul angajaților din Primărie, ori de către instituțiile abilitate că acest sistem este ilegal ... insistă în continuare pe acest sistem”, declară și Alfred Simonis, consilier local.

Aproximativ 400 de oameni care lucrează la Primăria din Timișoara folosesc sistemul digital de pontare.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: George Ștefăniță