Sari la conținut

Psihiatrie între ruine. Clinica din Arad nu a fost reabilitată de 20 de ani

"Aşa arată spitalul de psihiatrie din Arad. Pereţii sunt scorojiţi, cu tencuiala căzută şi apa pătrunde prin ei de fiecare dată când plouă", a precizat Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.

Aceleaşi condiţii le-am regăsit şi în curte, saloane sau grupuri sanitare. Aparţinătorii care au rude internate aici se plâng de condiţiile proaste în care sunt ţinuţi pacienţii.

"Am un aparţinător. E unchiul meu care e în scaun cu rotile. Nu au scări pe unde să urce. Adică rampă? Rampă. Nu au nimic. Condiţiile nu sunt atât de bune de stat. Paturile sunt destul de rele, cum le ştim la toate spitalele din România, scris pe pereţi, miros peste tot", ni se spune.

Problemele au ieşit la iveală după ce un italian de 57 de ani a ajuns aici. A fost cazat în camera de izolare, iar o prietenă de- a lui a publicat pe Facebook o poză cu încăperea, revoltată de condiţiile de aici. Nu există pat, doar o saltea veche, un calorifer ruginit, iar pereţii au tencuiala căzută. 

Prietenii italianului spun că s-au îngrozit când au văzut cum arata secţia de psihiatrie. "Urât. Foarte urât. Dar el nu a stat mult acolo a stat 4 - 6 ore acolo. Ştiţi să existe un spital în aşa stare în Italia? Nu. Probabil pe vremuri, nici atunci", a afirmat Coresi Uber, prieten al pacientului italian.

După ce problemele au apărut în presă, conducerea spitalului din Arad şi Consiliul Judeţean Arad au decis să modernizeze secţia.

"Reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad nu ne-au dat detalii desore reabilitarea spitalului. Ne-au spus că le vor oferi în momentul în care studiul de fezabilitate va fi realizat", a precizat Caterina Ledrer reporter Digi24 Timişoara.

Pentru renovarea clădirii va fi nevoie de aproximativ 700.000 de euro. Însă conducerea unităţii sanitare spune că va demara urgent mici lucrări de întreţinere a camerei de izolare şi că nu a putut face reparaţii până acum pentru ca imobilul a fost disputat in instanță, intr-un proces de retrocedare.

"Luni va începe acolo o lucrare de reamenajare la pereţi, pe jos, de schimbare a caloriferului, a geamului respectiv. Din păcate, clădirea a intrat îm proprietatea noastră în urmă cu 2 luni şi cel puţin teoretic era ilegal de investit bani într-o clădire care nu era pe deplin în proprietatea noastră", a declarat Adrian Wiener, managerul Spitalului Judeţean Arad.

Lucrările de modernizare a întregii clinici de psihiatrie ar putea începe cel mai devreme anul viitor.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Pe aceeași temă