Sari la conținut

Recalificarea profesională, şansa la un loc de muncă. Printre cursanţii Şcolii de sudură din Arad se numără foşti şi actuali studenţi 

Şcoala de sudură de la Arad s-a deschis în acest an în condiţiile în care în oraş există două fabrici de vagoane şi una de tramvaie care nu găsesc meseriaşi buni în domeniu. Printre cursanţi se numără şi absolvenţi de facultate sau actuali studenţi. Sunt tineri care privesc cu mintea deschisă spre orice viitor care ar putea să le aducă bunăstarea materială.

- Te gândeşti şi să faci o carieră la un moment dat sau rămâne la stadiul de curiozitate? ”Sincer, încă nu m-am hotărât, dar e destul de probabil să fac o carieră, având în vedere oportunităţile care se ivesc în meseria asta”, spune Bogdan Hudac, absolvent al unei facultăţi de Drept.

- Te gândeşti la un moment dat dacă nu o să îţi găseşti de lucru ca inginer să lucrezi o vreme şi ca sudor? ”Nu ştii niciodată ce îţi rezervă viitorul şi tot timpul e bine să ai un lucru care într-o oarecare măsură să îţi asigure o anumită siguranţă”, afirmă Cătălin Hodăgeu, student al unei facultăţi de Inginerie.

”Au învăţat să sudeze şi vertical, şi în cele mai grele poziţii şi în cele mai grele îmbinări. Cu care... văd primele probe au ieşit, sunt foarte bune”, ne-a declarat prof. univ. Tusz Francisc, lector la Şcoala de sudură Arad.

Cu toate că un salariu care începe de la 2.000 de euro sună tentant, mulţi din cei care au susţinut examenul la şcoala de sudură din Arad spun că, pentru moment, vor rămâne să lucreze în ţară: ”Deocamdată nu mă orientez spre străinătate, ci mai mult mă orientez spre ceva personal, poate chiar aş deschide o mică intreprindere”.

”Am fost contactaţi de o firmă din Franţa, dar desigur ei nu au ajuns încă la nivelul ăla să meargă să lucreze în Franţa dar după un an doi de „divizia B" aici în România, desigur vor putea să lucreze în Occident”, precizează Marin Crişan, fondatorul Şcolii de sudură din Arad.

Cursurile şcolii de sudură din Arad au durat, în total, trei luni şi au costat 500 de euro. În ele au fost incluse 120 de ore de pregătire teoretică şi 240 de ore de practică. Toate materialele, aparatele şi uneltele necesare au fost puse la dispoziţie de şcoală.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche