Sari la conținut

Școala viitorilor pescari


Şcoala de vară pentru micii pescari s-a ţinut pe maul unei bălți – cu peşte desigur, din comuna Zădăreni – situaţă la doar câţiva kilometri de  Arad. Toate materialele si uneltele necesare pescuitului au fost puse la dispoziție de organizatori. 

„Este o şcoală de vară, este un proiect pilot, unde încercăm să îi învăţăm efectiv ABC-ul. De data asta învăţăm efectiv ABC-ul. Ce înseamnă cârlig, ce înseamnă să facem o nadă, să le explicăm că nu este de mâncare că de fapt este pentru peşti...”, explică Cosmin Brola, preşedintele Asociaţiei „Fir Întins” Arad.

„Îmi place! Am prins vreo 6 peşti! [Şi te încurajează să continui?] Da”, spune un copil.

„[Ai prins cel mai mare peşte până acuma. Cum ai reuşit?] Păi... cum mult calm, dacă stai... până la urmă trage. [Contează şi momeala? Ce ai pus?] Un kukoc”, povestește un alt micuț.

„[Sunteţi şi dumneavoastră pescar?] Da. [Şi ce părere aveţi de această iniţiativă de a învăţa copiii pescuitul?] Foarte bună, foarte bună pentru un sport minunat! Excepţională iniţiativă! Şi felicit echipele care au avut curajul să facă treaba asta...”, spune un părinte.

„Este o iniţiativă foarte bună şi ar trebui făcută mai des. Foarte bună, foarte bună! Al meu îi încântat!”, continuă un alt părinte.

Asociaţia Fir Întins din Arad îşi propune să reia Şcoala de Vară pentru micii pescari de mai multe ori pe sezon în anii care vor urma. Astfel de cursuri pentru copii sunt ceva obişnuit în ţările din vestul Europei, în Anglia de exemplu fiind organizate încă de la începutul secolului trecut.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs