Şcolile din Timiș, verificate înaintea începerii anului şcolar

Data publicării:
scoli A



Luna august este o lună de foc pentru directorii școlilor din Timiș. Zugrăvirea claselor, curățarea coridoarelor și a curților, igienizarea grupurilor sanitare - toate aceste lucrări trebuie să fie gata până în 16 septembrie.

În Timiş, sunt 30 de şcoli care au cantină proprie. Toate vor fi verificate de inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. ”Am verificat 16 cantine, nu am întâmpinat probleme majore, decât mici probleme. Au apărut probleme legate de schimbatul gresiei şi faianţei sau pete pe pereţi, care se vor remedia însă în decurs de două săptămâni”, afirmă Daraczi Csaba, directorul adjunct al DSVSA Timiş.




La cantina Şcolii Generale Nr.7 din Tmişoara mănâncă în fiecare zi peste 50 de elevi. Locul a fost atent inspectat de echipa de control. ”După ce elevii au mâncat, facem debarasarea în locul special amenajat, se preia de personalul nostru, avem maşină de spălat vase şi avem frigiderul asta, unde ţinem probe de mâncare 48 de ore”, explică George Ciorbă, administratorul cantinei de la Şcoala Generală Nr. 7 Timişoara.

Astfel de controale au loc în toate cele peste 600 de şcoli şi grădiniţe. Inspectorilor Direcţiei Sanitar Veterinare li se alătură şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Inspectoratului Şcolar, care verifică de la avizele sanitare de funcţionare şi până la documentele medicale ale profesorilor.

”Instituţia Prefectului Timiş a constituit echipe mixte aşa cum face în fiecare an înainte de începerea şcolii, să verifice situaţia lor şi modul în care în 16 septembrie îşi primesc elevii”, ne-a explicat Liliana Oneţ, suprefectul judeţului Timiş.

Anul trecut, în judeţul Timiş, 54 de unităţi de învăţământ şi-au primit elevii, deşi nu aveau autorizaţie sanitară. Asta înseamnă că activitatea şcolară s-a desfăşurat pe propria răspundere a directorului. Aura Danielescu, inspector şcolar general adjunct la ISJ Timiş, ne-a declarat: ”Ne aşteptăm ca anul acesta să fie mai puţine unităţi fără autorizaţii sanitare. Şi asta pentru că în mediul rural s-au investit bani, autorităţile locale au investit fonduri. Există apă curentă în cele mai multe localităţi, lucru ce ajută la obţinerea autorizaţiei sanitare.

Rezultatele controalelor vor fi făcute publice în data de 27 august.

reporter: Sorina Covlea
operator: Alin Lungu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri