Sari la conținut

Turiști blocați în Retezat

Pe munte a plouat abundent încă de vineri seara. În Retezat, în zona de campare de la Poiana Pelegii erau 19 turiști. Unul dintre ei a sunat la 112 atunci când a văzut că drumurile sunt rupte și că nu mai poate pleca de acolo cu mașina. Din cei 19 turiști, doar 12 au coborât. Ceilalți 7 au spus că preferă să mai rămână câteva zile în zonă, chiar dacă stau în corturi.

„S-a rupt un pod, alunecare de teren, noi am prins numai podul căzut. [Mașinile? Le-ați lăsat sus?] Deocamdată se mai lucrează la drum, așa că mașinile au mai rămas”, a spus un turist.

„A fost și grindină, a bătut vântul, țineam cortul cu mâna, apa era cam de 10-12 cm în jurul cortului, deci pluteam. A fost problema cu podul care a fost rupt de un curs de apă”, explică un alt turist.

Cei 12 turişti preluaţi de de salvamontiști și jandarmi au fost ajutaţi să ajungă într-o zonă sigură de la intrarea în Parcul Național Retezat. Intervenția a durat peste patru ore.

„Intervenția noastră a fost destul de dificilă, dar am reușit să ajungem la acele persoane și să le trecem peste pârâul care avea un debit foarte mare”, a precizat  Sincron: Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara.

Județul Hunedoara s-a aflat sub incidența unui cod portocaliu de furtună și ploi torențiale până ieri, la ora 10.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș