Sari la conținut

Universitatea Politehnica, dată în judecată

În cei șaisprezece ani de când  este șef de lucrări la Universitatea Politehnica din Timișoara, lui Cristian Gârbaciu i-au trecut prin mână sute de proiecte de hidrotehnică. În urmă cu 5 ani a obținut și titlul de doctorat, însă efortul său nu a fost recomensat financiar. Nu a primit niciodată sporul de 15% pe care ceilalalți dascăli cu titlui de doctor îl primesc lună de lună.

„Titlul de doctor l-am dobândit în 2011, moment în care era în vigoare ordonanța de urgență din 2010 care prevedea întreruperea acestui spor de doctorat”, explică Cristian Gârbciu, șef de lucrări la Universitatea Politehnica Timișoara.

Legea s-a schimbat, dar chiar și așa, niciunul din cei 133 de profesori și cercetători care și-au dat doctoratul după 2010 nu a beneficiat de sporul de 15%, adică aproximativ 120 de lei în plus la salariu. 

S-a emis o lege care prevede că acel spor se poate da de către universități”, spune prof.univ.dr. Ilare Bordeașu lider de sindicat.

„În cazul schimbării condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, personalul beneficiază de drepturile corespunzătoare noilor condiţii, la nivelul acordat pentru funcţiile similare în plată, din instituţia/autoritatea publică în care acesta este încadrat”. Sursa: Ordonanța de urgență nr.83/2014

„Acest spor trebuie dat tinerilor pentru a rămâne în sistem. E normal să fim mâhniți și am dat în judecată Universitatea”, continuă prof.univ.dr. Ilare Bordeașu, lider de sindicat.

Deși alte universități din țară au acordat acest spor, conducerea Politehnicii din Timișoara nici nu vrea să audă de acordarea banilor.

„[Sunt totuși universități din țară care au acordat aceste sporuri?] Da știu că le-au acordat, dar trebuie să înțelegem cu toții că toată lumea trebuie să le acorde în condițiile legii, adică în aplicarea unei legi ambigue nu poate să decidă doar conducerile universităților”, completează Dan Daniel, prorectorul Universității Politehnica din Timișoara.

Sporurile pentru angajații cu doctorat ar înseamna o cheltuială de 15 mii de lei în plus în fiecare lună pentru Universitatea Politehnica din Timișoara.

Reporter: Vlad Ungar

Operatori: Dan Șoșdean, George Ștefăniță, Dan Petcu

 

Pe aceeași temă