Sari la conținut

Recepţie pe jumătate

Recepţie pe jumătate la Jibou, în Sălaj. Hangarul pentru elicopterul SMURD este gata, însă aici nu poate ateriza niciun aparat de zbor pentru că platforma nu este amenajată. O situaţie similară a existat şi la Galaţi, unde elicopterul SMURD stă într-un hangar închiriat. Abia anul acesta, autorităţile judeţene au reuşit să înceapă construcţia unui hangar.

Bianca Şomlea - reporter Digi24: 
"Aici va staţiona elicopterul SMURD din Jibou. a fost amenajata in interiorul hangarului aceasta parcare de 327 de metri patrati. de asemenea, tot in hangar au fost amenajate sus birouri pentru piloti, dar si spatii de depozitare pentru medicamente si echipamente medicale."

Hangarul trebuia construit încă din 2014, dar birocraţia a împiedicat lucrările. Acum, cu o întârziere de câteva luni, hangarul a fost terminat, dar este precum o trăsură fără cal.

Sebastian Olaru, purtător de cuvânt al CJ Sălaj: "Din punctul de vedere al CJ, lucrarile prevazute in proiect au fost finalizate, urmeaza cei de la MUSCA ministerul de interne impreuna cu alte autoritati abilitate sa stabileasca ceea ce ar mai fi necesar pentru ca heliportul sa fie functional."

Baza de la Jibou va avea o importanţă crucială pentru viitoarele intervenţii.

Adela Golea - medic-şef UPU-SMURD Cluj: "Se reduce distanta intre locul unde poate sa fie acest pacient critic si locul unde este stationat elicopterul de unde pleaca sa il preia. Acum regiunea este deservita de cele doua baze aeromedicale. cea de la tg mures si cea de la Timisoara."

O situaţie similară a existat şi la Galaţi, unde elicopterul SMURD stă într-un hangar închiriat. Abia anul acesta, autorităţile judeţene au reuşit să înceapă construţia unui hangar. La fel ca la Jibou, birocraţia a pus numeroase piedici.

Costel Fotea, preşedinte CJ Galaţi: "De ce a durat atât de mult construirea unui hangar? În primă fază a fost vorba despre obţinerea unei hotărâri de guvern. Acolo, terenul a trebuit luat de la Poliţia de Frontieră."

Galaţiul are elicopter SMURD din anul 2014. Face zilnic zboruri între curtea Poliţiei de Frontieră unde este un centru de comandă şi hangarul închiriat unde poate sta la adăpost.

reporteri: Bianca Şomlea, Tudor Neacşu
operatori: Florin Ţene, Gelu Mormoloc