Sari la conținut

Rezervaţia gunoaielor

O bijuterie a naturii de care turiştii îşi bat joc. Zona Bâlea Lac e plină de gunoaie care zac pe marginea drumului şi pe versanţi. Chiar dacă, în fața camerei, turiştii le bat obrazul celor care lasă resturile pe unde apucă, atunci când nimeni nu-i vede, oamenii uită de civilizaţie. O demonstrează și imaginile surprinse de un trecător.

Această scenă a fost filmatã în apropierea uneia dintre parcările de la Bâlea Lac. O maşinã opreşte, pasagerul deschide portiera şi aruncă un sac cu gunoi. Apoi, pleacă. Astfel de imagini sunt la ordinea zilei, susțin comercianții din zonã.

 "Și aici, coșul ăsta de aici, îi pentru cafea și pentru ăstea și tot aici aruncă tot ", comerciant.

Angajaţii firmei care se ocupă cu ridicarea gunoiului spun că abia mai fac faţă.

"Pãi mai aruncã oamenii pe jos, aruncã. - Și le atrageți atenția, le ziceți ceva? - Pãi degeaba le zici, cã românul... Știți cum îi românul nostru...", comerciant.

Mai grav este că gunoaiele ridicate de angajaţii de la salubritate reapar la câteva ore după ce au fost strânse.

Toatã zona Bâlea Lac este rezervație naturalã - deși nu mai este niciun semn, nicio plãcuțã care sã ateste acest lucru. Dar și dacã nu ar fi arie protejatã, dacã ar fi, pur și simplu, marginea unui drum oarecare, tot nu ar trebui sã se întâmple ce se întâmplã aici: aproape la fiecare pas sunt grãmezi de gunoaie.

Turiștii gãsesc repede o scuzã.

"Probabil cã ar trebui și mai multã... mai multã grijã de la administratori, pentru niște coșuri speciale de gunoi, știți?", turist.

Străinii sunt dezamăgiți de priveliște.

"Asta nu e foarte frumos. Urcăm des pe munți în Austria sau în Germaia și nu e gunoi sau altceva în munți sau pe marginea drumului", turist străin.

Autoritățile spun cã fac curățenie de mai multe ori pe sãptãmânã, dar se confruntã cu douã probleme: ziua, oamenii aruncă resturile pe lângã tomberoane, iar noaptea...

"Toate gunoaiele care se strâng în timpul zilei... seara vine ursul și aruncã tomberonul și praf și pulbere face. Deci dimineața trebuie strânse din nou", Vasilică Sorin Cârţan, primar Cârțișoara .

Amenzile pentru turiștii care aruncã gunoaie în zonele protejate pot ajunge pânã la 3.000 de lei. Totuși, anul acesta niciun turist nu a fost amendat.

Reporter: Adela Mohanu/ Operator: Lucian Sandu