Sari la conținut

Spitalul Brătianu, încă în paragină

Spitalul Brătianu, clădire emblematică pentru municipiul Buzău, nu este reabilitată nici acum, la un deceniu şi jumătate de când a fost închis.  Monumentul istoric este din ce în ce mai şubred: pereţii sunt plini de crăpături, iar acoperişul este găurit în mai multe locuri, ceea ce înseamnă că apa s-a infiltrat peste tot. Autorităţile promit că vor reabilita clădirea cu bani europeni.  


Fostul Spital Brătianu este o clădire reprezentativă pentru Buzău. Cu toate acestea, deşi se află în patrimoniul autorităţilor locale, clădirea a fost abandonată ani la rând. Un prim pas s-a făcut anul trecut când reprezentanţii Consiliului Judeţean au decis să reabiliteze cu bani europeni clădirea. Dar abia spre sfârşitul acestui an se va depune documentaţia.

Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ Buzău: "A durat această perioadă de aproape un an de zile pentru că abia acum se dau drumul la axele unde se pot aduce finanţări."

Timpul nu mai este însă de partea fostei unităţi spitaliceşti. Acest an de aşteptare a lăsat urme vizibile.

Alexandra Dinu, reporter Digi24: "Intr-un singur an cladirea fostului spital s-a deteriorat vizibil. Tencuiala de pe pereti cade vazand cu ochii iar crăpăturile sunt si mai adânci. In plus, la fiecare ploaie, apa patrunde in vechile încăperi prin gaurile din acoperis."

Spitalul din centrul oraşului a fost construit la sfârşitul secolului al 19 lea, într-un singur an.

Gabriel Stoicuţ, istoric: "Spitalul Brătianu a fost construit între anii 1895-1896, fiind inaugurat pe 1 aprilie 1986 ca spital judeţean. În perioada Primului Război a fost spital de campanie, iar din 1920 şi-a continuat activitatea ca Spital de Chirurgie."

În ultimii ani, până să fie închisă, clădirea a funcţionat ca secţie exterioară a actualului Spital Judeţean. Fostul spital este şi un important monument istoric din oraş.

Cătălina Dodan, Direcţia de Cultură Buzău: "Este un monument de categorie B, adică de importanţă locală, este important pentru că este un monument cu o suprafaţă destul de mare aşezat în centrul oraşului."

După ce vor fi finalizate lucrările de reabilitare, clădirea va deveni un Centru Cultural al municipiului Buzău. Uniunea Europeană poate finanţa reabilitarea fostului spital cu 5 milioane de euro. Dacă vor fi cheltuieli suplimentare, acestea vor fi plătite din bugetul Consiliului Judeţean.

reporter Alexandra Dinu
operator Bogdan Vlădoiu