Sari la conținut

Patru studenți români, premiați de un gigant IT pentru proiectul revoluționar pe care l-au creat de la zero

4 studenți de la Universitatea Politehnica Timișoara au câștigat una dintre cele mai mari competiții de idei organizate de Microsoft. Vorbim de Xvision - un soft pentru diagnosticare automată pe baza unei radiografii. Cu proiectul lor au câștigat 3 mii de dolari, dar și sprijin din partea specialiștilor gigantului IT, cu ajutorul cărora să-și pună în practică ideea.

Un program care se instalează ușor pe un calculator și care poate să citească orice radiografie și să pună un diagnostic, cu o precizie de aproape 100%. Aceasta este proiectul cu care cei 4 studenți din Timișoara au câștigat nu doar aprecierea specialiștilor din IT ci și premiul de 3 mii de dolari.

”Primește niște radiografii clasice, normale, le analizează și spune dacă este ceva, dacă există vreo anomalie în ele și dacă există, încearcă să zică exact ce este un adaos pe lângă medicii radiologi softul nostru îi va ajuta să se concentreze pe zonele importante din radiografie. Ăsta este un mod de folosire. Iar celălalt este pentru zonele în care nu există acces la radiologi", a declarat Ștefan Iarca, student.

În competiția organizată de Microsoft au intrat sute de idei din 40 de țări. Tinerii din Timișoara au fost pe primul loc. Proiectul lor, la care au lucrat 6 luni, a fost considerat cel mai inovativ, ușor de pus în practică și cu impact global.

"Lucrăm în timpul liber al fiecăruia, o parte din noi avem joburi. Dedicăm timpul nostru liber pentru asta. Nu prea se poate altfel. Profesorii au fost foarte înțelegători și ne-au permis să nu mergem la anumite laboratoare și la cursuri și asta ne-a ajutat foarte mult", a declarat Andrei Tenescu, student.

Premiul pe care l-au primit de la gigantul IT va fi investit tot în perfecționare.

"Tehnologia lor ne oferă posibilitatea să ne dezvoltăm produsele cum ne dorim iar cei 3000de dolari îi vom investi în participări la conferințe pentru a ne putea dezvolta produsul și pentru a vorbi despre el cât mai multor oameni", a declarat Cristian Avramescu, student.

Echipa studenților de la Politehnica Timișoara se numește Mindfully Technologies. În scurt timp, acesta va fi și numele companiei pe care încearcă să o pună pe picioare.

"Noi suntem deja în procesul de înființare a unui srl. Ne mutăm de săptămâna viitoare într-o nouă clădire, unde o să avem biroul nostru și cred că o să ne ajute foarte mult în colaborare", spune Bogdan Bercean, student.

Toți cei 4 sunt studenți în anul III la Facultatea de Automatică și Calculatoare, din cadrul Politehnicii din Timișoara.

reporter: Alexandra Marian / operator: Mihai Pop