Sari la conținut
News Alert

Timișul și Aradul, în topul tranzacțiilor agricole

Timiș și Arad au rămas, și în 2017, în topul județelor în care s-a vândut cel mai mult teren agricol din țară. Dintre cumpărători, aproape jumătate sunt străini. Oamenii de afaceri de peste hotare care achiziționează teren agricol știu să fructifice calitățile solului românesc, în vreme ce mulți dintre agricultorii noștri îl lasă de izbeliște.

Un hectar de pământ arabil în Timiș se vinde cu prețuri cuprinse între două și 8 mii de euro, în funcție de calitatea solului. La jumătate față de alte țări din Europa, însă tocmai din acest motiv mulți oamenii de afaceri străini vânează ofertele.

”Prețul terenului, care e mai ieftin decât afară momentan și probabil vor să investească în România. (Reporter: În 2017, ați achiziționat teren agricol?) Da, 50 de hectare," a declarat Andrea Marconi, investitor italian.

 "Anul trecut, în județul Timiș s-au vândut aproximativ 13 mii de hectare de teren agricol. Aproape 30 la sută au fost cumpărate de cetățeni străini. În judeţul Arad, străinii au cumpărat peste 3 mii de hectare de teren agricol, din totalul de 7.000, vândute în 2017" - Laura Vieru, jurnalist Digi24 Timișoara.

Județul Timiș are cea mai mare suprafață agricolă din țară, 693 de mii de hectare. Specialiștii din domeniu spun că o bună parte din aceasta ar ajungă să fie inundată de buruieni, dacă nu ar fi cumpărată și fructificată de oamenii de afaceri străini.

Potrivit ultimelor statistici din domeniu, aproape jumătate din suprafața agricolă a României este deținută de investitori străini.

Reporter: Laura Vieru, Alexandra Marian / operator: Dan Petcu