Care sunt cauzele instabilității rotuliene și în ce constă tratamentul

Data actualizării: Data publicării:
dr razvan dragomir
Dr. Răzvan Dragomir, medic primar Ortopedie și traumatologie

Patela sau rotula este un os de formă ovoidă situat în partea din față a genunchiului. Când ne ridicăm sau ne așezăm pe scaun, când urcăm sau coborâm scările, ori de câte ori îndoim sau întindem genunchiul, rotula efectuează o mișcare de alunecare pe un șanț în formă de V al părții anterioare a femurului. Ce facem când apare instabilitatea acestei rotule, ne spune dr. Răzvan Dragomir, medic primar Ortopedie și traumatologie.

Luxația recidivantă a rotulei apare atunci când acest os de la nivelul genunchiului alunecă din locul său pentru că ligamentul femuro-patelar, cel care leagă rotula de femur, este lezat în urma unui traumatism sau din cauza unor anomalii congenitale. Afecțiunea este cronică și se manifestă prin durere intensă de genunchi, umflarea și deformarea acestuia și instabilitate articulară. Aceste simptome afectează serios calitatea vieții pacientului, de aceea este necesar un consult de ortopedie, pentru stabilirea unui diagnostic precis și recomandarea tratamentului adecvat.

După confirmarea diagnosticului, luxația recidivantă a rotulei poate fi tratată conservator, prin medicație și fizioterapie, sau chirurgical. Dacă este necesară operația, aceasta se poate realiza prin artroscopie, o procedură minim invazivă, care necesită doar mici incizii în articulație, prin introducerea instrumentelor chirurgicale și a unei camere video. În acest fel, chirurgul ortoped poate repara sau înlocui complet ligamentul afectat.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri