Care sunt principalele cauze și factori de risc în cancerul de pancreas

Data actualizării: Data publicării:
dr bogdan martian
Dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală

Descoperit târziu, cancerul de pancreas are un prognostic rezervat. Când se operează această boală și care sunt metodele de tratamentne spune dr. Bogdan Marțian, medic primar Chirurgie generală.

Cancerul de pancreas este o afecțiune diagnosticată, de cele mai multe ori, în stadii avansate sau atunci când deja există metastaze la distanță. Iar asta din cauză că acest tip de cancer se dezvoltă insidios și manifestările clinice sunt nespecifice. Caracteristic cancerului de pancreas este icterul, la care se pot adăuga și alte simptome precum starea de oboseală, pierderea apetitului sau unele probleme legate de digestie. Un consult de specialitate este esențial pentru stabilirea unui diagnostic corect, de certitudine, și a planului terapeutic.

Tratamentul cancerului de pancreas, în funcție de severitatea acestuia și particularitățile pacientului, poate include chirurgie, chimioterapie, radioterapie sau terapie paliativă. Cancerul de pancreas necesită o abordare multidiscipinară, decizia terapeutică fiind luată în comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board). Tratamentul chirurgical al cancerului de pancreas este realizat, atunci când există indicație în acest sens, de o echipă foarte bine pregătită și experimentată de chirurgie hepato-bilio-pancreatică.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri