Care sunt semnele și simptomele care pot indica o anemie

Data publicării:
dr daniela nica
Dr. Daniela Nica, medic specialist Medicină internă

Oboseala severă, amețelile, lipsa energiei, sau palpitațiile pot fi semnele care anunţă o anemie. Cum altfel se manifestă boala, ce este anemia şi cum se diagnostichează aflăm de la dr. Daniela Nica, medic specialist Medicină internă.

Anemia se poate manifesta printr-o gamă variată de simptome nespecifice, care pot fi atribuite altor afecțiuni. Cel mai frecvent, apare o stare inexplicabilă de oboseală, însoțită de palpitații, amețeală și paloarea tenului, dar manifestările clinice pot include și dureri de cap sau în piept și dificultăți de respirație. Pe măsură ce anemia se agravează, simptomele vor deveni tot mai intense, afectând calitatea vieții pacientului.

Pentru stabilirea diagnosticului de anemie, este indicat un consult de medicină internă sau la medicul de familie. În urma unei anamneze complete, specialistul va recomanda un set de analize de sânge. Efectuarea unei hemoleucograme complete este esențială, aceasta indicând volumul de globule roșii și cantitatea de hemoglobină din sânge. Valorile normale diferă în funcție de sexul și vârsta pacientului, dar și de alte situații speciale, cum ar fi sarcina sau activitatea fizică susținută. Rezultatele analizelor vor permite identificarea tipului de anemie, a cauzei care a produs-o și stabilirea tratamentului potrivit.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri