Ce rol are vitamina B12 în organism și cum tratăm deficitul

Data actualizării: Data publicării:
dr catalina trifan
Dr. Cătălina Trifan, medic primar medicină internă

Deficitul de vitamina B12 poate duce la instalarea anemiei. Cum se stabilește valoarea acestei vitamine în organism, care sunt cauzele deficitului de vitamina B12 și cum ajungem la valori normale ale acesteia, discutăm cu dr. Cătălina Trifan, medic primar medicină internă.

Una dintre complicațiile care pot să apară din cauza deficitului sever de vitamina B12 este anemia megaloblastică. Această afecțiune determină modificări morfologice ale eritrocitelor (globulele roșii ale sângelui) și produce manifestări clinice specifice anemiei: oboseală, paloare, palpitații, tulburări de tranzit intestinal. Boala poate fi diagnosticată prin analize specifice de sânge, iar tratamentul presupune administrarea de acid folic și vitamina B12, pentru corectarea deficitului.

Deficitul de vitamina B12 poate să apară din cauza unui regim alimentar restrictiv sau ca urmare a unor afecțiuni. Una dintre cele mai frecvente cauze care duc la acest deficit nutrițional este gastrita, în special gastrita autoimună, o inflamație a mucoasei stomacului care provoacă malabsorbția vitaminei B12. În gastrită, cantitatea de acid clorhidric din sucul gastric este modificată, astfel încât digestia nu mai este eficientă, iar unele substanțe nutritive, printre care și vitamina B12, nu mai sunt corect procesate și asimilate.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri