Ce este colica biliară și care sunt cauzele

Data publicării:
dr daniela nica
Dr. Daniela Nica, medic specialist Medicină internă

Colica biliară, cunoscută drept criza de fiere, este o urgenţă medicală. Durerea intensă resimţită apare din cauza blocajelor pietrelor biliare. Ne spune mai multe dr. Daniela Nica, medic specialist Medicină internă.

Colica biliară se manifestă prin dureri abdominale intense, însoțite de greață și vărsături. Cauza acestor simptome este litiaza biliară, adică acumularea de calculi la nivelul colecistului, care se deplasează și produc obstrucția căilor biliare. Uneori, boala este asimptomatică și este descoperită doar atunci când apare colica biliară, iar afecțiunea este destul de avansată.

Litiaza biliară este diagnosticată cu ajutorul ecografiei abdominale, care arată prezența calculilor. Tratamentul se face chirurgical, colecistectomia efectuându-se, în cele mai mult cazuri, laparoscopic. În anumite cazuri, când nu se poate interveni chirurgical, se poate apela și la o procedură endoscopică avansată de extragere a calculilor care blochează ductele biliare sau pancreatice, numită colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP).

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri