Ce este gușa polinodulară și cum se manifestă această boală

Data actualizării: Data publicării:
dr roxana boanta
Dr. Roxana Boanță, medic specialist Chirurgie endocrină

Guşa polinodulară este o afecţiune destul de frecventă, mai ales în rândul femeilor. Transformarea chistică şi nodulară a tiroidei înseamnă creşteri anormale în glanda tiroidă. Despre metodele de diagnostic şi tratament am discutat cu dr. Roxana Boanță, medic specialist Chirurgie endocrină.

Gușa polinodulară, descoperită uneori de medic prin palparea tiroidei, în absența unor semne și simptome specifice, poate fi tratată prin medicație țintită, dar, atunci când provoacă simptome serioase, cum sunt problemele de respirație sau dificultățile la înghițire, este indicată operația. Prin intervenția de chirurgie endocrină, medicul va elimina nodulii tiroidieni și o parte din glandă. Dacă afecțiunea este foarte extinsă, poate fi necesară extirparea completă a tiroidei și instituirea tratamentului de substituție.

Afecțiunile tiroidei pot fi depistate rapid, în urma unui consult efectuat de medicul endocrinolog. Consultația este adesea completată de o ecografie tiroidiană și de un set de analize de sânge, pentru a doza nivelul sanguin al hormonilor tiroidieni. În felul acesta, pot fi descoperite din timp eventuale anomalii în funcționarea glandei tiroide, chiar înainte de apariția semnelor și simptomelor.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri