Ce este radioterapia stereotaxică. Indicațiile și beneficiile acestui tratament

Data publicării:
Cristina Iftode, medic primar radioterapie

Radioterapia stereotaxică este o tehnică de radioterapie avansată, prin care se administrează doze mari de radiație, cu o precizie extremă, la nivelul tumorilor de mici dimensiuni. Care sunt, mai exact, indicațiile si beneficiile acestui tratament, discutăm cu Cristina Iftode, medic primar radioterapie.

Radioterapia stereotactică este o tehnică de radioterapie avansată, prin care o doză mare de radiație este direcționată țintit asupra unei tumori. Se utilizează pentru tumorile de mici dimensiuni și are avantajul administrării unui număr limitat de fracții. Datorită tehnologiei imagistice tridimensionale care asigură precizie maximă, stereotaxia este foarte sigură, iar impactul asupra țesuturilor sănătoase este minim.

Stereotaxia este utilizată în tratamentul cancerului, atunci când acesta este localizat la nivel cerebral, vertebral, pulmonar, hepatic, pancreatic, prostatic, dar și pentru alte localizări primare sau secundare. Pacienții suportă foarte bine această terapie, care are și avantajul de a fi neinvazivă, deci nu presupune anestezie sau proceduri dureroase.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri