Ce tipuri de tumori pancreatice pot apărea, care sunt manifestările clinice și ce variante de tratament există

Data publicării:
conf. dr. Mădălina Ilie, medic primar gastroenterologie

Tumorile pancreasului pot fi descoperite prin teste specifice și tratate minim invaziv. Există mai multe feluri de tumori și mai multe variante de tratament, despre care ne vorbește conferențiar dr. Mădălina Ilie, medic primar Gastro-enterologie.

Endoscopia digestivă este metoda ideală pentru diagnosticul și, în anumite condiții, tratamentul minim invaziv al tumorilor de pancreas. Dat fiind că este situat în spatele peritoneului (cu excepția cozii), pancreasul este un organ foarte dificil de vizualizat cu acuratețe prin metodele imagistice clasice, precum examenele CT sau RMN. Cancerul pancreatic este cel mai bine vizualizat prin ecoendoscopie, o metodă care poate preciza și extensia tumorală.

Ecoendoscopia, adică realizarea unei ecografii cu transductorul introdus prin endoscopie digestivă până la organul țintă, este o metodă minim invazivă care permite identificarea, descrierea, stadializarea, dar și prelevarea de biopsii din tumorile pancreatice, contribuind astfel la diagnosticul avansat al acestora. Pregătirea pacientului pentru această investigație este, în fapt, aceeași cu pregătirea pentru endoscopia digestivă superioară.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri