De ce sunt tot mai frecvente bolile hepatice în prezent

Data publicării:
medic sanador
Prof. dr. Irinel Popescu, medic chirurg, profesor de chirurgie generală

Cauzele îmbolnăvirii ficatului sunt multiple. Un rol important îl are obezitatea devenită epidemică şi în România. Despre bolile hepatice, metodele de diagnostic şi de tratament discutăm cu profesor universitar dr. Irinel Popescu, medic primar Chirurgie generală.

Tratamentul bolilor hepatice trebuie să fie personalizat, bazat pe recomandările din ghidurile internaționale, dar cu o abordare multidisciplinară. Protocolul terapeutic poate include o intervenție de chirurgie hepatică, completată cu radioterapie sau chimioterapie în cazul afecțiunilor maligne, și schimbarea stilului de viață. Rezecțiile hepatice sunt proceduri elaborate și delicate, fiind o provocare chiar și pentru chirurgii cu experiență, datorită complexității anatomice a ficatului. De aceea, operațiile trebuie să fie realizate numai de echipe medicale supraspecializate în acest domeniu.

Pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung, pacientul cu boli de ficat trebuie să beneficieze de experiența unor medici cu diferite specializări – hepatologie, gastroenterologie, nutriție, chirurgie hepato-bilio-pancreatică, oncologie, endoscopie digestivă și nu numai. Această abordare multidisciplinară poate fi asigurată doar într-un centru de excelență în bolile hepatice, care să asigure pacienților servicii medicale complete și performante, de la consultații de specialitate și investigații pentru diagnostic, până la tratament modern și monitorizarea stării de sănătate.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri