Sari la conținut

SONDAJ. 23 august, o dilemă pentru mulți români. Ce știu oamenii despre semnificația acestei zile

Majoritatea covârşitoare a românilor, 90%, spun că îşi aduc aminte de semnificaţia zilei de 23 august. Cu toate acestea, mai bine de jumătate dintre repondenţi nu ştiu ce se sărbătorea la această dată în timpul comunismului.

Potrivit studiului, 47% au răspus corect, 12% au spus că e Ziua Naţională a României iar 8% Ziua Muncii. Pe de altă parte, 68% dintre români spun că au participat personal la manifestaţiile de 23 august.

52% dintre aceştia au rămas cu o amintire plăcută, în timp ce 47% spun că amintirile legate de acele evenimente sunt neplăcute. Sunt însă şi indiferenţi, 30% susţinând că amintirile nu sunt nici plăcute, nici neplăcute.

Interesant este că 40% dintre români spun că au mers de bunăvoie la manifestaţiile de 23 august în timp ce 37% au fost forţaţi de autorităţi.

La întrebarea care ar fi cea mai potrivită dată la care România să sărbătorească ziua naţională, 58% au spus 1 decembrie, 24% 24 ianuarie, ziua unirii principatelor, iar 9%, 10 mai, ziua regelui.

Studiul a fost realizat în perioada 19-20 august pe un eşantion de 1.680 de persoane. Marja de eroere de plus minus 2,57%.