Sari la conținut
News Alert

Nigel Farage nu a fost ales. A pierdut în fața unui fost membru UKIP care a trecut la conservatori

Farage s-a clasat pe locul al doilea, pierzând în fața candidatului conservator Craig Mackinlay, un fost activist UKIP, în circumscripţia South Thanet, situată la est de Londra, conform rezultatelor oficiale anunţate vineri.

Înaintea anunţării rezultatelor, Farage declarase că va demisiona de la conducerea UKIP dacă nu va reuşi să obţină mandatul de deputat. El a denunţat sistemul electoral majoritar din Marea Britanie.

UKIP a primit aproape 3,8 milioane de voturi, dar s-a clasat pe locul al doilea sau al treilea în zeci de districte, astfel că în parlamentul național a obținut doar un mandat.

 „Avem un sistem (...) în care devenim clar al treilea partid, dar abia obţinem câteva mandate”, a declarat Farage, conform Mediafax.

Farage şi-a făcut din politica antiimigraţie principala temă a campaniei electorale pentru alegerile din 7 mai, reuşind să câştige simpatia multor britanici. „Ce ne dorim să facem este să schimbăm relaţia cu Uniunea Europeană, să recâştigăm controlul graniţelor noastre şi să impunem o politică pozitivă a imigraţiei, una pe care oamenii din Marea Britanie să o susţină şi aici mă refer la un sistem în gen australian, bazat pe puncte, pentru a decide cine vine să trăiască, locuiască şi să se stabilească în această ţară”, spunea Farage, care nu o dată a avut declarații jignitoare la adresa românilor.

În urma acestui rezultat, Farage a anunţat vineri că demisionează de la conducerea UK Independence Party, dar a precizat că nu exclude o nouă candidatură la funcţia de preşedinte al partidului.

„Vor fi alegeri pentru conducerea UKIP în septembrie şi mă voi gândi în această vară dacă îmi voi prezenta numele pentru această funcţie din nou", a afirmat el.

Potrivit proiecţiilor realizate de BBC după numărarea voturilor în 646 din cele 650 de circumscripţii, conservatorii premierului David Cameron vor obţine o majoritate de 327 de mandate în Camera Comunelor. Partidul Laburist va obţine 232 de mandate, Partidul Naţional Scoţian (SNP) 56, Partidul Liberal Democrat 8, iar UKIP un singur loc în Camera Comunelor.

Citiți și:

Val de demisii în fruntea partidelor care au pierdut alegerile
ALEGERI MAREA BRITANIE. David Cameron, victorie surprinzătoare. Conservatorii pot forma singuri guvernul
Vrea să voteze. Un român a dat în judecată statul britanic