OSCAR 2016 | O competiție plină de controverse 

instagram alicia vikander

 

Discuția despre diversitatea rasială de la Oscar a devenit atât de populară încât este un subiect tratat și de presa de peste ocean. Cu atât mai mult cu cât anul acest mai mulți actori afro-americani, printre care și Jada Pinkett Smith și Will Smith, și-au anunțat intenția de a boicota celebra gală.

#OscarsSoWhite

Problema a intrat în atenția publică anul trecut, când lipsa de diversitate a dus la proteste. Nici anul acesta situația nu este mai bună.

Nu numai că niciun actor sau actriţă de culoare nu a fost nominalizat pentru interpretare, dar singurele filme nominalizate la care şi-au adus contribuţia persoane de culoare (interpretare, regie) sunt reprezentate tot de albi. Un exemplu este filmul „Creed”, regizat și scris de cineastul de culoare Ryan Coogler cu Michael B. Jordan în rol principal. Totuși, singura nominalizare pe care a primit-o este în persoana actorului Sylvester Stalone pentru cel mai bun rol secundar.

De asemenea, „Straight Outta Compton”, regizat de cineastul afro-american F. Gray Gray, a cărui întreagă distribuție este formată din mai mulți tineri de culoare, a fost nominalizat pentru cel mai bun scenariu original. Scenariul filmului este semnat de doi caucazieni.

Lipsa diversității rasiale la premiile Oscar a fost o problemă care a atras atenția președintelui Barack Obama. Astfel, liderul de la Casa Albă a pledat în favoarea „oportunităţilor pentru toţi”, inclusiv în industria cinematografică

Cineastul american de culoare Spike Lee, actorii Will Smith și Jada Pinkett Smith sunt printre cei care au chemat public la boicot în semn de protest față de lipsa candidaților de culoare pentru al doilea an consecutiv.

Ulterior, mai multe staruri de cinema au susţinut acelaşi punct de vedere, în timp ce alte vedete au criticat ideea instituirii de cote în aşa fel încât minorităţile să poată ajunge mai uşor la Oscaruri. Alte personalităţi ca Stecey Dash, Michael Caine şi Charlotte Rampling susţin că „diversitatea etnică” nu poate fi un criteriu pentru nominalizarea la Oscar.

Printre personalitățile care au pledat pentru schimbări instituţionale se numără Reese Witherspoon şi Lupita Nyong’o, ambele deținătoare ale câte unui Oscar. De asemenea, actorul britanic Ian McKellen a spus că este solidar cu cei care reclamă lipsa diversităţii la premiile Oscar.

Actorii de culoare se consideră slab reprezentați în lumea filmului, la fel simt și femeile de multă vreme și dintotdeauna homosexualii ca mine".

George Clooney, Dustin Hoffman şi Whoopi Goldberg au declarat că problema este mult mai profundă şi se extinde dincolo de Academia de Film, în timp.

Competiţia pentru rol secundar feminin, un dezastru

O altă controversă a fost stârnită de nominalizările pentru cel mai bun rol secundar feminin. Presa străină a catalogat competiția drept un „dezastru”,potrivit The Telegraph.

Actrița Rooney Mara joacă în rol principal în pelicula „Carol” și Alicia Vikander joacă tot în rol principal, alături de Eddie Redmayne în pelicula „The Danish Girl”. Cu toate acestea, pentru că la capitolul „cea mai bună actriţă în rol principal” competiţia este foarte puternică, amândouă au fost nominalizate pentru rol secundar.

Totuşi, la Globurile de Aur, atât Rooney Mara, cât şi Alicia Vikander au fost nominaliate pentru rol principal.

Rooney Mara și Alicia Vikander concurează cu alte trei actriţe care interpretează roluri secundare autentice: Kate Winslet („Steve Jobs”), Rachel McAdams („Spotlight”), Jennifer Jason Leigh („The Hateful Eight”).

Votanţii trebuie să facă diferenţa între cum joacă Mara în Carol şi cum joacă Winslet în Steve Jobs, astfel că orice rezultat la această categorie va fi nesatisfăcător.

94 % dintre votanți sunt caucazieni

Profilul celor care decid cine pleacă acasă cu un Oscar a stârnit discuții aprinse, după ce s-a constat că 94 % dintre votanți sunt caucazieni, 77 % sunt bărbați și vârsta medie este de 62 de ani, potrivit BBC.

Cei 6.300 de membri ai Academiei, persoane din industria filmului, votează nominalizaţii la Oscar în fiecare an. În 2012, LA Times a făcut un studiu ca să afle câtă diversitate există în rândul membrilor Academiei.

Astfel, reporterii LA Times au stat de vorbă cu mii de membri ai Academiei şi reprezentanţi ai acestora şi au ajuns să confirme identitatea a peste 5.100 de votanţi, adică peste 89% dintre membrii care votează. În urma interviurilor au constat că 94% dintre votanţi sunt caucazieni, 2% sunt persoane de culoare şi 2% sunt latinoamericani. De asemenea, 77 % sunt bărbați cu vârsta medie de 62 de ani, și doar 14 % din membrii Academiei au sub 50 de ani.

Mai mult, dintre toate domeniile de care se ocupă Academia, 15 sunt reprezentate aproape exclusiv de bărbați albi. Astfel, în fiecare domeniu cu excepţia actorilor, 90% sunt caucazieni, iar în ceea ce îî priveşte pe actori, 88% dintre ei sunt caucazieni.

Totodată, în cinci ramuri ale Academiei, printre care imagine şi efecte vizuale, sunt peste 90% bărbaţi.

Idris Elba și Quentin Tarantino, printre marii perdanţi ai nominalizărilor din 2016 

Presa de peste ocean, dar și internauții, au atras atenția că nominalizările la Oscar de anul acesta au adus și câteva surprize neplăcute. Mai mulți actori și regizori au fost lăsați cu totul pe dinafară, deși ar fi meritat să fie nominalizați la categorii importante Academiei de Film.

Idris Elba, Michael B. Jordan, Quentin Tarantino, Steven Spielberg, dar și filmele „Carol” și „Straigh Outta Compton” sunt numele cele mai vehiculate de pe lista celor „uitați” de Academia de Film.

Dintre toate, cea mai importantă absenţă pe care o semnalează presa de peste Ocean este producţia Netflix, „Beasts of No Nation”, cu actorul afro-american Idris Elba în rol secundar.

Un argument că filmul ar trebuit nominalizat la Oscar îl reprezintă şi nominalizarea de către Sindicatul Actorilor Americani la categoria cea mai bună distribuţie. Interesant este că Sindicatul nu a inclus deloc pelicula „The Revenant” pe lista sa de nominalizări pentru cea mai bună distribuţie, echivalentul categoriei „cel mai bun film” de la Oscaruri

De asemenea, la fel de important este şi faptul că acelaşi Sindicat, care indică in proporţie de 50% câştigătorii la Oscar, nu l-a nominalizat deloc pe Sylvester Stalone la categoria cel mai bun actor în rol secundar, în schimb l-a premiat pe Idris Elba pentru rolul său din „Beasts of No Nation”

Idris Elba a fost ocolit de Academie la categoria cel mai bun actor în rol secundar. De asemenea, au mai fost ocoliți Michael B. Jordan din „Creed” și Jacob Tremblay, copilul din Room.

Un alt film care a trecut pe lângă nominalizarea la Oscar pentru cel mai bun film, dar care s-a aflat pe lista Sindicatului Actorilor Americani este „Straight Outta Compton”„Straight Outta Compton”, în regia lui F. Gary Gray, cu Paul Giamtti, prezintă debutul din 1986 al grupului de rapperi N.W.A. din Compton, o periferie a oraşului Los Angeles. Grupul de gangsta-rap a fost înființat de Eazy-E și din el au făcut parte Dr. Dre, DJ Yella și Ice Cube.

O altă absenţă notabilă de la categoria „cel mai bun film” este „Carol”, regizat de Todd Haynes

„Carol”, o dramă care prezintă povestea de iubire dintre două femei, interpretate de actriţele Cate Blanchett şi Rooney Mara, s-a impus în schimb la New York Film Critics Circle la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun scenariu” şi „cea mai bună imagine”

 

În ceea ce priveşte categoria „cel mai bun regizor”, nume precum Steven Spielberg, pentru „Bridge of Spies”, Todd Haynes, pentru „Carol” sau Ridley Scott, pentru „The Martian” nu au prins nominalizări, chiar daca filmele lor sunt bine reprezentate la alte categorii.

De asemenea, Quentin Tarantio și Aaron Sorkin au fost ignorați la categoriile cel mai bun scenariu original pentru „The Hateful Eight”, respectiv cel mai bun scenariu adaptat pentru „Steve Jobs”.

Actori ignoraţi constant de Academia Americană de Film

De-a lungul timpului Academia a ignorat multe nume mari, astfel că actori și actrițe precum John Cusack, Richard Gere, Alan Rickman, Isabella Rosellini, Meg Ryan nu au primit recunoaștere pentru rolurile interpretate, scrie The Telegraph.

Richard Gere – ar fi putut primi o nominalizare, de pildă, pentru rol principal în „Internal Affairs”, 1990

John Cusack – ar fi putut primi o nominalizare pentru rol secundar, în 1998, pentru „The Thin Red Line”

Jim Carrey – ar fi putut primi o nominalizare în 2004, pentru rol principal în Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Jeff Daniels – ar fi putut primi o nominalizare în 2005, pentru rol principal în The Squid and the Whale

Hugh Grant – ar fi putut primi o nominalizare în 1994 pentru rol principal în „Four Weddings and a Funeral”

Alan Rickman – ar fi putut primi o nominalizare în 1988, pentru rol secundar în Die Hard

Isabella Rossellini – ar fi putut primi o nominalizare în 1986, pentru rol principal în „Blue Velvet”

Donald Sutherland – ar fi putut primi o nominalizare în 1991 pentru rol secundar în JFK

Meg Ryan – ar fi putut primi o nominalizare în 1989 pentru rol principal, în „When Harry Met Sally”

Mia Farrow – ar fi putut primi o nominalizare în 1968 pentru rol principal în Rosemary's Baby

Documentarist: Cristina Rizoiu 

Surse: 

http://variety.com/2016/biz/news/oscar-nominations-2016-diversity-white-1201674903/
http://www.telegraph.co.uk/film/movie-news/oscars-2016-academy-awards-nominations/
http://www.agerpres.ro/lifestyle/2016/01/28/barack-obama-intervine-in-dezbaterea-privind-nominalizarile-la-oscar-si-pledeaza-pentru-oportunitati-pentru-toti--19-56-26
http://www.usmagazine.com/celebrity-news/news/oscars-2016-controversy-everything-we-know-so-far-w162343
http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-35368448
http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-35360113
http://www.agerpres.ro/cultura/2016/01/22/doi-mari-actori-britanici-sustin-ca-diversitatea-etnica-nu-poate-fi-un-criteriu-pentru-nominalizarea-la-oscar-16-01-10
http://www.agerpres.ro/lifestyle/2016/01/25/actorul-britanic-ian-mckellen-solidar-cu-minoritatile-nereprezentate-la-nominalizarile-pentru-oscar-20-15-59

Gala Premiilor Oscar, ajunsă de cea de-a 88 a ediţie, este transmisă în direct de la Los Angeles, în noaptea de 28 spre 29 februarie. 

Sosirea vedetelor pe covorul roşu, predicţiile specialiştilor şi Gala prezentată de Chris Rock sunt transmise în direct, în exclusivitate în România, pe Digi24 şi Digi Film, de la ora 01.20 noaptea şi până în jurul orei 7 dimineaţa, ora României. 

Iubitorii de film se vor bucura de o transmisie live, fără pauze, în afara celor de la ceremonia din Los Angeles. Și în acest an, gazdele transmisiei vor fi criticul de film Irina Margareta Nistor și jurnalista Digi24 Oana Zamfir.

Gala premiilor Oscar, transmisă în exclusivitate în România de Digi24 și Digi Film, va putea fi urmărită cu traducere sau sunet original.

Votează-ți favoriții la Premiile Oscar® 2016 și câștigă unul din cele trei sisteme Home Cinema! Dacă favoriții tăi iau Oscarul acasă, vei intra automat în tragerile la sorți pentru câștigarea premiilor! Te poți înscrie în concurs în perioada 22 februarie, ora 09:00 și până la 28 februarie, ora 23:00, prin una din următoarele medii: http://www.digi-film.ro/contests/oscar-2016 sau  http://www.digi24.ro/concursuri/oscar2016/.

Luni, 29 februarie 2016, toți participanții care au răspuns corect la minimum o întrebare, vor fi incluși în tragerea la sorți pentru 3 sisteme Home Cinema.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate