RAPORT DE ȚARĂ. Bistrița-Năsăud. Doar 80 de kilometri de drumuri modernizaţi în 20 de ani

Data publicării:
bistrita nasaud drumuri

Autoritățile județene pun această situație pe seama bugetelor prea mici din ultimii ani. Solutia: mai puţină birocraţie, posibilitatea dezvoltării unor proiecte regionale de infrastructură şi mai multe fonduri europene.

Liderii locali şi judeţeni din Bistriţa-Năsăud aşteaptă regionalizarea cu braţele deschise. Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean şi Ovidiu Creţu, primarul Bistriţei sunt amândoi de acord că regiunea de nord-vest ar trebui să aibă capitala la Cluj-Napoca.

În 2013 bugetul Consiliului Județean din Bistrița-Năsăud destinat reabilitarii și întreținerii drumurilor județene este de un milion și jumătate de euro. Destul pentru modernizarea integrală a unui kilometru de drum!

„Eu cred că stăm rău cu infrastructura și aici mă refer și la drumuri naționale pentru că avem doar un drum național modernizat și la cele județene avem tot doar un drum modernizat”, a declarat Emil-Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Singurul drum județean reabilitat în Bistrița-Năsăud în ultimii ani este și cel mai lung drum din județ. Şoseaua care face legătura dintre Bistrița și județul Mureș a înghițit deja 30 de milioane de euro din fondurile europenilor.

„Din aproximativ 750 de kilometri de drumuri județene avem modernizați 80”, a afirmat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Singura soluție pe care autoritățile județene o văd este accesarea de fonduri europene. Președintele Consiliului Județean din Bistrița-Năsăud speră că odată cu regionalizarea va putea să include județul pe care îl reprezintă în proiecte regionale de refacere a infrastructurii care devine impracticabilă mai ales pe timp de iarnă.

Liderul administraţiei judeţene e convins că regionalizarea va face posibilă dezvoltarea unor proiecte ample, iar Bistriţa-Năsăud nu va fi nevoită să se mai descurce cu un milion şi jumătate de euro la capitolul modernizare şi înţreţinere de drumuri.

O regionalizare va fi avantajoasă pentru Bistriţa-Năsăud, speră autorităţile din judeţul aflat la limita Transilvaniei. Conştienţi că un astfel de proces implică şi riscuri, liderii locali speră însă ca unele decizii să poată să fie luate în continuarea la nivelul regiunii.

„Dacă lucrurile vor merge pe o direcție anunțată și spun eu normală, nu va exista o capitală care să concentreze totul acolo. Adică trebuie ca mecanisme, organisme a regiunii respective să fie descentralizate la Zalău la Baia Mare, Bistrița. Astfel încât să nu existe doar centru și în jurul lui un loc gol”, a spus Ovidiu Crețu, primarul muncipiului Bistriţa.

În opinia preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin regionalizare cele mai multe proiecte ale administraţiilor locale vor ajunge mult mai repede la centru.

Primarul Ovidiu Creţu are încă îndoieli în ceea ce priveşte această mişcare mai rapidă a actelor administrative.

„Dacă regionalizarea va însemna transfer de responsabilități și competențe de la centru spre regiuni, vom câștiga. Dacă va fi invers, dacă se vor lua de la județe sau de la administrația locală competențe și vor fi transferate la regiuni, cu siguranță vom pierde”, a mărturisit primarul municipiului Bistriţa.

Bistriţenii speră că odată cu regionalizarea să dezvolte proiecte mai mari şi plănuiesc deja realizarea în parteneriat cu universităţile din Cluj-Napoca a unui centru de cercetare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri