RAPORT DE ȚARĂ. Cardiacii pot încerca terapia cu mofete la Spitalul de Recuperare din Covasna

Data publicării:
02042013 covasna mofete

La recomandarea medicului, pacientii stau în mofetă cateva minute. Este o sală specială, unică de acest fel în țară, unde emanații de dioxid de carbon ies din adâncurile pământului.

Dacă afecțiunile cardiologice sau cele hipertensive sunt tratate din timp, bolnavii se pot vindeca fără medicamentele clasice și, în unele cazuri, pot chiar evita intervențiile chirurgicale.

„Se știe că dioxidul de carbon produce vasodilatație, dilată arterele, îmbunătățind circulația periferică, dilatând venele periferice”, explică Fogarasi Csilla, medic primar cardiolog.

Invenția medicului Benedek Geza

La spitalul de recuperare cardiovasculară din Covasna vin oameni din toate colțurile țării. George Gavrilete a străbătut 450 de kilometri din Oradea până în Ținutul Secuiesc, ca să scape de o poliartrită ce l-a macinat în cele patru luni pe care le-a stat în comă, după ce medicii i-au depistat o punga de puroi pe creier.

A venit împreună cu tatăl său, care a suferit mai multe preinfarcte.

„Anul trecut, împreună cu mama, am venit alături de el și am reuțit să scap de baston. Asta a fost pentru mine un pas înainte foarte mare și foarte benefic”, spune George Gavrilete.

„Metoda Covasna”, asa cum este cunoscut tratamentul cardiacilor cu ape aminerale și mofete, a fost inventată de medicul Benedek Geza, fondatorul unității sanitare. Doctorii spun că efectele unui tratament de 17 zile durează șase luni.

Pacienții se înscriu cu câteva luni bune înainte pe listele de așteptare. „Lista este în continua mișcare, avem programări până la sfârșitul anului însă internăm, cu prioritate, persoanele care au avut o intervenție chirurgicală legată de acest sistem cardiovascular", spune Monica Sporea, managerul Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din Covasna.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, Digi24 face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii transmit în direct din două judeţe ale ţării din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. De oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiunea RAPORT DE ŢARĂ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri