RAPORT DE ŢARĂ. Cei mai bogaţi oameni de afaceri din judeţul Iaşi

Data publicării:
0603 20iasibeta-53326
Neculai Apostol şi Kosarom, „un fel de NASA în creşterea porcului”

În 1989, Neculai Apostol era directorul întreprinderii de Industrializare a Cărnii din Paşcani, o firmă mică, dar cu potenţial uriaş. Un program pilot demarat de Uniunea Europeană pentru pregătirea privatizărilor din România i-a permis lui Neculai Apostol, împreună cu alţi salariaţi, să cumpere masiv acţiuni la firma pentru care lucrau.

A fost destul de greu, pentru că a fost de rambursat un credit pentru investiţia de aici pe care mi l-a pus în cârcă unitatea mamă. Era normal, era firesc. În plus de asta aveam de plătit şi ratele la agenţia de privatizare şi nu erau mici...”, îşi aminteşte Neculai Apostol, Fondatorul Grupului de firme Kosarom.

Scăpată de datorii pe la mijlocul anilor '90, firma a început să se dezvolte şi să investească în utilaje. Apoi omul de afaceri a decis să achiziţioneze mai multe unităţi de stat şi să le facă rentabile. După 20 de ani şi investiţii de zeci de milioane de euro, grupul de firme s-a transformat într-una dintre cele mai mari afaceri private din domeniul producerii şi comercializării cărnii din regiunea de nord-est a ţării.

Eu am spus că este un fel de NASA în creşterea porcului”, zâmbeşte Neculai Apostol.

Despre RAPORTUL DE ŢARĂ DIGI24
Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară”
Arcadia Hospital, by Dan Fiterman

Familia Fiterman şi-a construit afacerile pe investiţii în domeniul farmaceutic, servicii medicale şi închirieri de spaţii, în special birouri clasa A. Cel mai puternic a investit însă în domeniul medical. „Valoarea investiţiei este în jur de 20 de milioane de euro, finalizată în 2010, o investiţie de care suntem extrem de mândri”, spune Dan Fiterman, managerul grupului Arcadia.

Până acum, în singurul spital privat din regiune s-au tratat în total peste 100.000 de pacienţi. Lunar, sunt realizate în medie 230 de operaţii. În întregul grup de firme lucrează circa 600 de persoane, iar valoarea afacerii trece de câteva zeci de milioane de euro. Toate acestea, cu scopul de a deveni o opţiune valabilă. „Ne-am dorit să devenim o alternativă, nici o clipă nu ne-am dorit să înlocuim un sistem”, explică Dan Fiterman.

Tester-Casa Auto, by Bogdan Piţigoi

Un alt business care s-a clădit în aproape două decenii îi aparţine omului de afaceri Bogdan Piţigoi. El a fost primul distribuitor de produse alimentare din zona Moldovei. „Investiţia cu care am pornit la drum a fost o maşină din 1977 şi foarte multă bunăvoinţă”, îşi aminteşte Bogdan Piţigoi, manager Tester-Casa Auto. Singurul salariat era atunci o contabilă. Între timp însă, numărul de angajaţi a crescut la 700.

Profilul afacerii s-a schimbat radical. Prin firmele sale, Bogdan Piţigoi a devenit dealer pentru cele mai importante mărci de autoturisme. În paralel, omul de afaceri punea pe picioare unul dintre cele mai ambiţioase proiecte imobiliare: un centru de afaceri destinat start-up-urilor. Proiectul de 8 milioane de euro, realizat parţial cu fonduri europene, este acum finalizat.

Dacă ne gândim la cei 700 de salariaţi de astăzi, putem să ne gândim că este un număr poate destul de mare de oameni care vin, care muncesc, care realizează ceva, gândindu-ne şi la familiile lor”, estimea Bogdan Piţigoi.

Omega-Tehnoton şi Maricel Popa

Maricel Popa spune că se numără printre primii 100 de români care şi-au înregistrat o societate în 1990, imediat după Revoluţie. De meserie electronist, şi-a ales ca domeniu de activitate comunicaţiile, având câştiguri fabuloase, dar şi pierderi pe măsură. A traversat Oceanul în America să cumpere echipamente şi s-a dezvoltat. Grupul de firme pe care îl conduce produce acum de la aragaze până la conserve de fructe şi legume.

Ţinem foarte bine un procent din piaţa ţării de aragaze, care ne bucură extraordinar de mult. Terminând cu tehnica mai înaltă, producem pentru o firmă din Norvegia căşti pentru staţiile marine”, detaliază Maricel Popa, managerul Omega-Tehnoton.

Astăzi, are peste 1000 de angajaţi şi a ales să susţină şi un campion al unui sport în care nu poţi da vina pe arbitri: pe Alin Moldoveanu, campion olimpic la tir.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri