RAPORT DE ȚARĂ. Comuna Matca, din județul Galați, exemplul de a ieși din criză

Data publicării:
sera - 5605195-Mediafax Foto-Octav Ganea

Mulţi confundă legumicultura cu o meserie, dar nu i-aş spune o meserie, ci un hobby în zonă, prin prisma faptului că de dimineaţă până seara, de pe 1 ianuarie până pe 31 decembrie se lucrează. Efectiv nu există această pauză cum şi-o doresc mulţi. Mi-este drag să spun un lucru: dacă în România s-ar munci cum se munceşte în Matca, eu cred că nu ar mai fi această criză”, spune mândru Nelu Costea, primar Matca.

După 20 de ani de muncă în sistemul sanitar, Mirela Hulea a ales să lase meseria de asistent medical pentru a se ocupa intens de agricultură.

„Noi facem munca aşa cum trebuie, dar când ajungem să ne strângem recolta şi banii, câteodată nu suntem mulţumiţi de ceea ce oferă piaţa”, s-a plâns aceasta.

Familia Hulea a decis să mai construiască un solar, care va avea o suprafaţă de 1.700 de metri pătraţi. O investiţie de circa 10.000 de euro pe care Mirela Hulea speră să o recupereze în câţiva ani.

Tot în judeţul Galaţi, dar la graniţa de sud, Petre Grigore cultivă 700 de hectare la doar câţiva kilometri de graniţa cu Republica Moldova.

Cu ajutorul unor fonduri europene, dar şi prin propriile puteri, Petre Grigore a construit o staţie de sortare şi depozit integrat, care poate adăposti 2500 de tone de legume şi fructe.

Problema numărul unu cu care se confruntă fermierul român, în special fermierul gălăţean, o constituie irigaţiile. La asta nu ne ajută nimeni. Peste tot se clamează, inclusiv Ministerul Agriculturii, ministrul nostru, Daniel Constantin, că, vezi Doamne, ne dă apă pentru irigaţii şi ne-a făcut prima umplere. Fals! Nu ne-a dat nimic până acum”, spune fermierul revoltat.

Agricultura dispune de resurse naturale generoase care, dacă ar fi valorificate corespunzător, ar putea juca un rol important în dezvoltarea economico-socială a județului Galați.

Agricultura care poate fi un punct forte al acestei ţări este din păcate încă o rană a ei. Aceasta agricultură este un potenţial care la ora actuală nu numai că nu este utilizat, dar ne aflăm într-o durere existenţial a unei bune părţi a populaţiei. Pe de altă parte sunt şi nişte insule de eficienţă care arată că se poate, că acest pământ poate fi foarte bine lucrat şi se pare că omenirea se aşteaptă la o criză a alimentelor, deci dacă reuşim să ne profilăm pe nevoile viitoare certe ale Europei şi ale omenirii va fi foarte bine şi pentru România şi pentru Galaţi”, a afirmat Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Judeţul Galaţi dispune de peste 350.000 de hectare de teren agricol, din care aproape 300.000 arabil, restul fiind pentru paşuni, fâneţe, vii şi livezi.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri