RAPORT DE ȚARĂ. Exploatarea și prelucrarea lemnului, activitate de bază în Bistrița-Năsăud

Data publicării:
lemn bistrita

„Suprafața totală de fond forestier a județului Bistrița-Năsăud este de 192.146 de hectare, din care 152.973 hectare, respectiv un procent de 79,6% este proprietate publică și privată a unităților administrativ-teritoriale de pe raza județului. Suprafață considerabilă de pădure are și comuna Șanț, comuna Lunca Ilvei și care așa cum spuneam obțin venituri semnificative din valorificarea masei lemnoase”, a declarat Pop Daniel, șeful Inspecției Silvice și de Vânătoare Bistrița-Năsăud.

În zona Munţiilor Bârgăului, Rodnei și Călimani sunt zeci de firme de exploatare și prelucrare a lemnului, cele mai multe dintre ele apărute după 1990. Emil Iugan, din satul Șanț, și-a deschis afacerea modest, cu doar câțiva angajați. Acum, compania numără sute de salariați și include una dintre cele mai moderne fabrici de cherestea din țară.

„Am reușit să aducem un guter mai vechi prin anii '93 din Germania. Am reușit cu mare greu să-l aduc în țară. Cred că a fost primul guter adus în România. L-am montat, am învățat să muncim din mers și din aproape în aproape și am ajus la un nivel în care astăzi prelucrăm în mod performant și eficient resursa pe care o avem”, a povestit Emil Iugan.

A investit milioane de euro pentru a moderniza fabrica de cherestea din Lunca Ilvei. El a adus aici utilaje performante, unice în România, care analizează calitatea lemnului și îl prelucrează astfel încât produsul finit să fie de top.

La fabrica de cherestea din Lunca Ilvei tot materialul lemnos este valorificat.

Tot în comuna Şanţ se fac şi cabane din lemn monobloc. Afacerea este extrem de avantajoasă. Casele sunt ieftine și se montează de pe o zi pe alta, astfel încât comenzile curg.

Potrivit reprezentanţilor Inspecţiei Silvice şi de Vânătoare Bistriţa Năsăud, proprietarii de păduri din județul Bistrița-Năsăud au câștigat anul trecut peste 12 milioane de euro din exploatarea legală a aproximativ 600.000 de metri cubi de material lemnos, adică peste 13.000 de vagoane de tren.

Inspecția Silvică și de Vânătoare Bistrița-Năsăud a descoperit că, ilegal, anul trecut au fost tăiați copaci care ar intra în 200 de vagoane de tren. Potrivit statisticilor ISV Bistrita-Nasaud, cel mai mult lemn a fost tăiat de pe raza Ocolului Silvic Valea Ilvei - 111.000 de metri cubi de lemn.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri