RAPORT DE ȚARĂ. Ialomiţa, ultimul județ în topul absorţiei de fonduri europene

Data publicării:
ialomita

Judeţul Ialomiţa este grânarul României şi ar putea redeveni grânarul Europei, aşa cum era cunoscut în urmă cu câteva decenii, însă această revenire la strălucirea de demult nu se poate face fără bani, fără investiţii în agricultură şi infrastructură rutieră. Fondurile europene ar fi putut aduce o infuzie majoră de capital în zonă, aşa cum s-a întâmplat în sectorul privat. Nu aceeaşi reţetă a fost aplicată însă şi de autorităţile locale care spun că au existat interese ca judeţul să rămână acolo jos în coada clasamentului.

„Noi avem proiecte mari şi foarte puternice în sectorul privat şi nu în sectorul public. Sunt două lucruri care ne-au tras înapoi faimosul PNDR și măsura 322 şi anume modernizarea infrastructurii în lume satelor a selectat în Ialomiţa numai trei proiecte. O fi fost pollitică această selecţie... eu nu cred că n-a fost şi o influenţă nefastă politică din vremea aceea. Alţii, cum ar fi Dâmboviţa au avut 54 de proiecte, iar proiectanţii erau cam aceiaşi”, explică Vasile Silvian Ciupercă, președintele Consiliului Județean Ialomița.

„Unde nu a funcţionat această absorţie a fondurilor? E greu de spus unde nu a funcţionat. Din ce spun toţi este o problemă în momentul în care iei un fond european este o responsabilitate deci eşti controlat, eşti verificat iar apoi intervine partea de drumuri, lipsa de informare a oamenilor”, spune Constantin Atanasiu, prefectul judeţului Ialomiţa.

Primarul oraşului Slobozia se plânge de cu totul şi cu totul alte problemă: cofinanţarea.

„Pentru noi, cofinanţarea este principala cauză pentru care multe dintre localităţi, multe administraţii, multe UAT-uri nu s-au băgat pentru că n-au avut cu ce să cofinanţeze. Dacă ia un proiect de 10 miliarde şi este 50 cu 50, o comună de unde ia banii aştia, că ăla are buget de cinci miliarde tot anul, cu ce să cofinanţeze?. Hai că noi la Slobozia sau oraşele mai mari găsim soluţii, dar te blochezi”, explică Alexandru Stoica, primarul din Slobozia.

„Sunt un pic eurosceptic, un pic mai mult... pai de ce? Păi pentru dezvoltare, pentru parcul industrial îmi dă 50 cu 50, iar pentru plimbare 98 cu 2 pentru că punem floricele”, adaugă primarul.

Sănătatea, un domeniu cu probleme

Toate domeniile de activitate au de suferit din acest motiv, iar sănătatea nu face nici ea excepţie. În acest domeniu Ialomiţa are mari probleme, iar managerul spitalului de Urgenţă Slobozia trage un semnal de alarmă şi spune că autorităţile trebuie să se trezească. Pot fi făcute investiţii majore din bani europeni cu minim de efort financiar.

„Ca să accesezi un program de reabilitare a acestui spital, aşa cum au făcut şi alţii în România, de 25 de milioane de euro, practic la ora actuală îţi trebuiesc 500.000 de euro şi multă muncă şi foarte multă corectitudine şi foarte multă atenţie. Ce vă lasă impresia că nu se vrea sau că nu se poate? Eu ştiu? Cred că amândouă”, este de părere Vasile Olaru, managerul Spitalul Judeţean Slobozia.

Trecând peste motivele neaccesării de fonduri europene, autoritățile judeţului şi ai oraşelor mari cred că regionalizarea ar putea rezolva această problemă.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri