RAPORT DE ȚARĂ. În Prahova, hoții de cale ferată au creat un prejudiciu de peste un milion de lei

Data publicării:
0904 20hoti 20cale 20ferata-59676

Când nu fură din bagajele călătorilor, hoții de fier vechi au altă ocupație. Ei sustrag componente importante din infrastructura feroviară punând în pericol circulația trenurilor. Anul trecut, în Prahova hoții au creat un prejudiciu companiei CFR de peste un milion de lei.

„De obicei, se fură bobinele de jantă, aceste cutii în care se află transformatoare din cupru, plăcuțele de prindere, cablurile care pot fi de cupru, buloanele de prindere, toate componentele de cale ferată care pot fi vândute la fier vechi și valorificate”, spune Nicolae Moaca Pop, de la Poliția Transporturi Feroviare Prahova.

Polițiștii din Prahova le fac cu greu față celor care sustrag cabluri metalice și piese ale instalațiilor de semaforizare.

„De obicei, față de anul trecut, au crescut furturile din infrastructura feroviară cu aproximativ 20%. De altfel, se fură de la piulițe, șuruburi, tot ce este fier pe calea ferată. Zonele de risc criminogen ridicat ar fi linia de cale ferata limitrofă cartierului Mimiu din Ploiești, precum și pe tronsonul de cale ferată Valea Călugărească - Ploiești Est”, precizează comisarul-șef Mădălin Stroe, Serviciul Poliție Transporturi Prahova.

Din cauza indivizilor care fac bani de pe urma valorificării componentelor sustrase, aproape zilnic trenurile care circulă prin Prahova au întârzieri între 10 și 60 de minute, iar câteodata se ajunge și la câteva ore.

Poliția spune că nu are suficient personal ca să acopere fenomenul peste tot în județ și că singura șansă de a limita furturile este înăsprirea pedepselor. În acest moment, cei prinși la furat de componente CFR pot sta cel mult șapte ani după gratii. Cel mai adesea, scapă mult mai repede.

Reprezentanții companiei feroviare CFR SA susțin că Prahova este printre județele fruntașe într-un clasament al furturilor din infrastructura feroviară.

Un singur transformator costă aproximativ 500 de lei, iar eforturile tehnice și financiare ale CFR pentru înlocuirea echipamentelor furate sunt semnificative.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri