RAPORT DE ȚARĂ. Kürtős kalács și pâinea cu cartofi, simbolurile culinare ale Covasnei

Data publicării:
5 2004covasna13-58950

Făina sănătoasă frământată cu dragoste - acesta este secretul care face din pâinea dulceagă cu gust bogat de cartofi o delicatesă apreciată şi de cei mai pretenţioşi gurmanzi. La reţeta perfectă nu ajung decât cei care o caută generaţii întregi, pentrucă ingredientul secret este respectul pentru tradiţie.

Unul dintre brutarii din Covasna le-a dovedit tuturor ca pâinea lui e cea mai bună. A câştigat nenumărate premii naţionale şi internaţionale şi a bătut recorduri şi la dimensiuni. A făcut cea mai mare pâine din lume. Ca să o scoată din cuptor a fost nevoie de patru barbaţi pentru că a avut 130 de kilograme.

A început afacerea în 2002, cu şase angajaţi, un cuptor şi o Dacie Papuc. Azi, la brutărie lucrează peste 200 de oameni.

„Pâinea noastră de aceea este tradiţională pentru că nu avem niciun fel de utilaj. Doar malaxor, pentru că e absolut necesar la o cantitate aşa de mare. Aşa se spune ca oamenii au suflet, cel puţin aşa credem noi, maşinile n-au”, spune brutarul.

Un cozonac celebru

Suflet mult legat cu un strop de traditie pun gospodinele și în cealalată delicatesă covăsneană - kürtős kalács. Cele mai importante sunt însă ingredientele proaspete: miere, făină, nucă şi ou, produse întotdeauna chiar în gospodăriile proprii.

În drum spre secuime, aproape la fiecare poartă este câte un raft la care se vinde celebrul cozonac unguresc.

Cam de opt-zece ani facem kürtős kalács . Mama face şi eu o ajut. Acum iarna nu prea merge treaba. Vara e mai bine. Acum toata lumea face kurtos şi din asta trăim. Reteta o stiu de la mama si mama o stie de le bunica”, Eva Kovacs, care vinde kürtős kalács .

Chiar dacă azi se găsesc aproape peste tot în ţară, reţetele secuieşti n-au nicăieri savoare mai bogată şi decât aici, în spaţiul din care au plecat.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri