Cinci ani de la tragedia aviatică din Apuseni. Cum se face azi o prelevare de organe

Data publicării:
accident apuseni

Sunt cinci ani de la accidentul aviatic din Apuseni, în urma căruia au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta la Medicină Aura Ion, şi nu s-a găsit niciun vinovat. Deși marcați de tragedia de atunci, medicii care pleacă la prelevări de organe astăzi spun că nu pot aștepta un verdict al autorităților. De ei depinde viața unor oameni. Cum arată astăzi o misiune de prelevare de organe, dar mai ales ce s-a schimbat după tragedia din Apuseni, aflați într-un nou episod marca „România furată” de la ora 22:00, la „Jurnalul de Seară”.

Au trecut cinci ani de la accidentul din Apuseni, acolo unde pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa. Copilotul şi ceilalţi patru medici aflaţi la bordul aeronavei au fost răniţi. Toţi erau plecaţi într-o misiune de prelevare de organe.

O tragedie care i-a marcat pe toţi cei implicaţi în activitatea de prelevare de organe, dar care nu i-a făcut să renunţe la misiunea lor - acea de a salva alte vieţi.

Dan Sucoveschi: Nu poţi să mergi cu un avion şi să nu se întâmple ceva. Nu m-au marcat...
Andrei Nica: Mai te zgâlţăie, mai te...
Dan Sucoveschi: După cum spunea Dan Puric într-o carte de a lui : „Eu mi-am făcut cruce când m-am urcat în avion, restul nu mai am nicio treabă". De restul are Dumnezeu grijă.
Andrei Nica: Corect.

Astăzi, prelevările se fac cu ambulanţa sau cu avioanele de linie.

Medicii Andrei Nica, Dan Sucoveschi şi Sorina Romanescu, de la Spitalul Colentina, pleacă spre Bacău. Sunt responsabilii cu prelevatul de ţesuturi, care în medicină sunt la fel de importante ca şi organele.

Andrei Nica, medic ortoped, Spitalul Colentina: Întotdeauna noi stingem becul, ştii. Adică nu noi stingeam becul, erau ăia de la plastică, care erau cu pielea. Noi, indiferent de cum era, noi tot trebuia să stăm acolo, că trebuia să o ducem la Bucureşti.

De data asta vor aduce doar tendoanele, deoarece Banca de piele stă închisă de aproape un an.

Dr. Dan Sucoveschi, Spitalul Colentina: Întotdeauna, în medicină, există o regulă - ştim cine pleacă primul, al doilea, al treilea, ştim ordinea în care intrăm. Este un lucru deja împământenit, pentru că noi avem nişte reguli clare. Un fel de armată, unde ştim toate regulile. Ne supunem şi le acceptăm cu plăcere.

Până la Spitalul Judeţean Bacău au un drum de cel puţin patru ore, iar odată ajunşi acolo nu intră direct în sala de operaţie. Mai întâi se prelevează organele - ficatul, rinichii şi inima.

- Aveţi grijă cum mergeţi, cică e polei pe jos.
- Nu, da’ tipul ăsta care merge, chiar ştie să meargă.

Dr. Andrei Nica: Termină acum prelevarea de cornee, suntem în întârziere vreo 30 de minute, dar asta e. E o problemă la nivelul calcaneului stâng, un tegument mai crăpat.

În sala de operaţie totul este contracronometru.

Dan Sucoveschi: Pastilă osoasă în înălţime 3 centimetri.

Misiunea de prelevare se va termina abia în momentul în care tendoanele prelevate vor fi depozitate în banca de ţesut – os - tendon de la Spitalul Colentina. Dar până atunci medicii mai au de parcurs încă un drum spre Bucureşti.

Dan Sucoveschi - Este prima oară după atâtea recoltări, ies dintr-o gardă, ajung acasă şi intru în altă gardă. Asta nu mi s-a mai întâmplat, dar cred că toată viaţa o să mi se mai întâmple tot felul de chestii la care nu mă aştept.
Andrei Nica: Dane, trebuie să îţi revii.
Sorina: Cu o cafea pe drum, acum.
Dan Sucoveschi: Ajung acasă şi le fac cu mâna copiilor.
Andrei Nica: Totul e bine când se termină cu bine.

Citiți și:  Procurorii militari au clasat, după patru ani, dosarul accidentului aviatic în care a murit pilotul Adrian Iovan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri