Sari la conținut

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Ce scrie presa străină despre scrutinul de duminică

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Una dintre principalele teme de campanie este lupta împotriva corupţiei, susţine Agenţia France Presse deoarece, la 7 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, sistemul juridic este în continuare fragil, iar oficialii de Bruxelles monitorizează în continuare România. Jurnaliştii francezi citează experţi din România, care spun că viitorul justiţiei din România poate depinde de cine va fi în fruntea ţării, după aceste alegeri.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Cred că există în perioada imediat următoare riscuri care provin din pozitionarea viitorului preşedinte faţă de acest domeniu care este Justiţia”, afirmă Laura Ştefan, expert anticorupţie.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Atât ziariştii de la France Presse, cât şi cei de la Reuters, consideră că o victorie a lui Victor Ponta, poate fi un pericol pentru independenţa justiţiei, din cauza trecutului său. Jurnaliştii reaminteşc că guvernul Ponta a fost criticat dur de Uniunea Europeană pentru nerespectarea statului de drept în timpul suspendării preşedintelui Traian Băsescu în 2012.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Nu toţi împărtăşesc îngrijorările experţilor. Sunt şi cei care consideră că Victor Ponta a reuşit să anuleze efectele măsurilor dure de austeritate luate în perioada 2009-2010 şi să ducă la creşterea economică.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „De când este prim-ministru, şi înainte, a convins că este un om al faptelor, un om care face lucruri bune, are o politică socială către oameni, către păturile de jos ale societăţii”, spune Alexandru Viorel, viceprimarul comunei Optaşi-Măgura, din județul Olt.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Despre prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, France Presse spune că succesul înregistrat în cei 14 ani ca primar al Sibiului l-a făcut popular în toată ţara.

Iar într-un articol din Frankfurter Allgemeine Zeitung, Klaus Iohannis este prezentat ca un relativ outsider, deoarece nu are trăsăturile multor politicieni români: nu este implicat în mari scandaluri de corupţie, nu îşi atacă adversarii şi caracterul său înglobează stereotipurile legate de poporul german: corectitudine, cinste şi modestie. Articolul face o şi paralelă între Klaus Iohannis şi un alt german care a condus România în urmă cu 150 de ani, Carol I.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Jurnaliştii de la Reuters spun că după căderea regimului comunist în 1989, România a rămas în urma altor ţări din regiune, precum Polonia sau Cehia, din cauza ritmului lent al reformelor.   

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!