Cel puțin 59 de oameni au murit în naufragiul unei ambarcațiuni cu migranți în Grecia

Data actualizării: Data publicării:
barca cu migranti
41 de morți într-un naufragiu în largul insulei Lampedusa. Foto: Profimedia Images

Cel puțin 59 de migranți s-au înecat și peste o sută au fost salvați după ce nava lor de pescuit s-a răsturnat în largul coastei sudice a Greciei, relatează BCC. În total 104 persoane au fost salvate, iar patru au fost spitalizate la Kalamata, un oraş situat în apropiere, în Peloponez. 

Nu este clar câți oameni se aflau la bord când nava s-a scufundat, dar oficialii greci și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) estimează că e vorba despre sute de pasageri.

Paza de coastă a Greciei a declarat că barca a fost observată în apele internaționale marți seara de o aeronavă a agenției de frontieră a Uniunii Europene Frontex. Paza de coastă a spus că pasagerii „au refuzat orice ajutor” și că niciunul de la bord nu purta veste de salvare, potrivit sursei citate.

Însă doar câteva ore mai târziu, ambarcațiunea s-a răsturnat și s-a scufundat, declanșând o operațiune de căutare și salvare, care a fost apoi pusă în dificultate de vânturile puternice.

Se pare că barca era în drum spre Italia din Libia, iar majoritatea celor aflați la bord erau bărbați în vârstă de 20 de ani. O sursă din ministerul migrației a declarat agenției de presă AFP că la bord se aflau „sute” de persoane. „Ne temem că va fi un număr foarte mare de persoane dispărute”, a spus oficialul.

OIM a postat pe Twitter: „Ne temem că s-au pierdut mai multe vieți. Rapoartele inițiale sugerează că la bord erau până la 400 de persoane”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Știrea inițială

Şaptesprezece persoane s-au înecat în naufragiul unei ambarcaţiuni cu migranţi în largul peninsulei Peloponez, în sud-vestul Greciei, a anunţat miercuri paza de coastă elenă, transmite AFP, potrivit Agerpres. 

Aproximativ 100 de persoane au fost salvate, în acest stadiu, potrivit aceleaşi surse.

Persoanele salvate erau în curs de a fi aduse pe mare până în portul Kalamata, în sudul Peloponezului, a comunicat paza de coastă. Alte patru persoane au fost evacuate cu elicopterul, tot la Kalamata, unde urmau să fie spitalizate.

Potrivit pazei de coastă, niciuna din persoanele aflate la bordul ambarcaţiunii scufundate nu purta vestă de salvare în momentul naufragiului. Autorităţile greceşti nu au precizat naţionalitatea acestor persoane.

Ambarcaţiunea fusese reparată mai întâi marţi după-amiază de un avion al Agenţiei europene de supraveghere a frontierelor, Frontex, însă migranţii de la bord „au refuzat orice ajutor”, a transmis paza de coastă într-un comunicat anterior.

La operaţiunea de salvare participă vedete de patrulare ale poliţiei portuare, o fregată a marinei militare elene, un avion şi un elicopter ale forţelor aeriene, precum şi şase vase care navigau în zonă. Conform primelor informaţii ale autorităţilor, nava cu migranţi plecase din Libia cu destinaţia Italia.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri