A. Gorghiu: Este un mit faptul că nu se poate cere reluarea votului în cazul Oprea

Data actualizării: Data publicării:
alina gorghiu facebook (2)

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, vineri,  că este un mit faptul că nu se poate cere reluarea votului în Senat, în cazul lui Gabriel OpreaLiberalii se gândesc să intre în grevă parlamentară dacă social-democraţii nu vor fi de acord cu reluarea votului în cazul Oprea. Decizia lor va fi luată la începutul săptămânii.

Alina Gorghiu afirmă că votul în cazul lui Gabriel Oprea poate fi reluat în Senat.

„Nu am niciun fel de supărare personală pe domnul Oprea sau altcineva din jurul domniei sale, însă trebuie să avem cu toţii acelaşi comportament atunci când vine vorba de justiţie sau de lege. Avem toţi interesul să nu pătăm imaginea Senatului cu un astfel de comportament. Concluzia, după circul făcut de PSD, în viitor, este eliminarea votului secret în Parlament, indiferent de motivul pentru care este cerut, pentru că alterează controlul din partea electoratului”, a spus copreşedintele PNL.

Gorghiu a menţionat că este nevoie, în mod clar, de reluarea votului în Senat, luni, pentru că, altfel, această majoritate riscă să compromită total imaginea Parlamentului.

„Este un mit faptul că nu se poate cere reluarea votului. Resping această sentinţă dată de ieri de PSD şi ALDE, că nu se poate relua votul în cazul Oprea. Categoric, se poate relua, depinde dacă dorim să o folosim sau nu. Este un procedent pozitiv, nu unul negativ, cum a fost în cazul Şova. Nu există nicio normă legală care să împiedice Parlamentul să revoce o hotărâre sau o lege să fie abrogată. Doar deciziile Curţii Constituţionale şi hotărârile instanţelor sunt definitive şi irevocabile. În cazul Oprea, este vorba despre o hotărâre a Senatului, nu ne împiedică nimeni să o abrogăm, decât voinţa politică a cartelului politic care îşi împarte dreptatea de unul singur, PSD-ALDE”, a mai declarat Alina Gorghiu.

Potrivit copreşedintelui PNL, „nu e nevoie nici de probe noi, nici de vicii de procedură, ci este suficient ca această propunere să fie formulată şi să se treacă la repetarea votului în plen”.

Întrebată ce arme mai are PNL, dacă votul în cazul Oprea nu va fi reluat la Senat, Alina Gorghiu a spus că, la nivel juridic, se pot face multe lucruri.

„Poţi cere reluarea votului, poţi să conteşti la Curtea Constituţională o hotărâre sau nu. Cred că la nivel politic, am spus ce am avut de spus. Mai sunt gesturi pe care să le putem lua în considerare, luni, la Biroul Politic, de genul grevei parlamentare pe perioadă determinată, sau alte gesturi politice, dar problema este că nu PNL decontează, pentru că şi-a făcut datoria faţă de cetăţean, ci obligaţia de a rezolva problema este în curtea PSD”, a explicat Alina Gorghiu.

Ea a menţionat că luni se vor decide căile de urmat, în PNL, dar că ar trebui ca toate partidele parlamentare să spună: „aşa nu se mai poate”.

„Pentru mine important este că cineva contestă Senatul”, a concluzionat Alina Gorghiu, făcând referire la protestele de joi seară.

Vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru, a declarat joi, pentru News.ro, că votul asupra cererii procurorilor DNA în cazul lui Gabriel Oprea nu poate fi reluat pentru că nici Constituţia, nici Legea privind responsabilitatea ministerială ori Regulamentul Senatului nu prevăd acest lucru, singura „opţiune firească” fiind demisia lui Oprea.

„Rămân la părerea că actualele reglementări şi prevederi constituţionale, din Legea privind responsabilitatea ministerială sau Regulametul Senatului nu permit reluarea votului pe speţa Oprea. Am văzut că inclusiv domnul Oprea s-ar fi exprimat că o să ceară reluarea votului, deşi opţiunea firească ar fi demisia. Niciuna din actele normative arătate nu prevăd posibilitatea reluării votului şi nici motive de reluare a votului”, a declarat Chelaru.

În opinia acestuia, acestă solicitare „este un joc de imagine pe care PNL îl face ştiind că unii dintre senatorii PNL au votat la fel cu majoritatea”.

Partidul Naţional Liberal a anunţat că va solicita luni reluarea votului în Senat în cazul începerii urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea spune, pe Facebook, că îi va solicita preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să supună din nou votului cererea DNA de punere a sa sub urmărire penală şi, de data aceasta, va cere senatorilor să o aprobe, pe motiv că a „greşit” când a cerut un vot de protejare a sa.

Potrivit Regulamentului, art. 174 Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii senatorilor prezenţi. Articolul 133, alineatul 1 arată că „votul secret poate fi exprimat prin buletine de vot, pentru alegerea sau numirea în unele funcţii, ori prin bile sau electronic, în cazul votării legilor, hotărârilor sau moţiunilor”.

În ceea ce priveşte reluarea votului, articolul 139 din Regulamentul Senatului arată că „votul poate fi contestat numai de liderul unui grup parlamentar, imediat după anunţarea rezultatului votului de către preşedintele Senatului”.

„Asupra contestaţiei, Senatul se pronunţă prin votul majorităţii senatorilor prezenţi. Contestaţia poate fi susţinută de un singur vorbitor, într-un interval de timp rezonabil şi, în caz de opoziţie, poate lua cuvântul, într-un interval de timp egal, de asemenea, un singur vorbitor din partea fiecărui grup parlamentar”, se arată în acelaşi articol al Regulamentului.

Potrivit alineatului 2 al articolului 139, admiterea contestaţiei are drept consecinţă repetarea votului.

Decizia Curţii Constituţionale nr. 223/2016 invocată de PNL drept suport pentru a cere reluarea votului în cazul lui Gabriel Oprea prevede că această acţiunea „este o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor două Camere”.

„Procedura reluării votului final asupra unor proiecte de lege prin altă modalitate decât cea electronică, potrivit deciziei plenului Camerei Deputaţilor constituie o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor două Camere ale Parlamentului, prevăzut de art.64 din Constituţie”, se arată în Decizia 223/2016 a Curţii Constituţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri